Šarec je na Poslovni konferenci Portorož, ki jo organizirata Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in časnik Finance, v pogovoru z ekonomistom Mojmirom Mrakom dejal, da ga je ob prevzemu vodenja vlade nekoliko presenetilo, "da kakšnih hudih rezerv v proračunu ni". Tako bo treba po njegovih besedah zbrati kar precej potrpljenja in modrosti, da bodo sestavili rebalans.

"Ta je zelo pomemben za naprej, potrebno ga bo poslati tudi v Bruselj. Če bomo rebalans spravili skozi, če bo potrjen, potem bo tudi vlada obstala, če pa ne, bomo odšli domov in prišli bodo drugi," je dejal.

Dotaknil se je tudi koalicijskega sporazuma, okoli katerega se po Šarčevih besedah meša ogromno megle. Pojasnil je, da gre za politično zavezo in politični sporazum, tistim, ki se tako strogo držijo vsake vejice in pike, pa je sporočil, da prejšnja vlada nikjer ni imela omenjenega drugega tira, nato pa je to postal glavni projekt.

"Ta sporazum je bil pisan zelo smelo, jaz sem že takrat povedal, da se mi ne zdi modro zapisovati datumov, s tem smo si otežili delo," je še dejal.

Mrak in Šarec sta se dotaknila fiskalnega pravila, za katerega je premier dejal, da gre za zavezujoče pravilo "in ravno zaradi tega smo praktično v položaju, v kakršnem smo". Dodal je, da 32 milijard dolga ni mačji kašelj, njihova zaveza pa je, da poskušajo zmanjševati dolg in pripraviti tak rebalans, da bo omogočal tudi kakšno investicijo. Kot zelo pomembno nalogo je izpostavil tudi pospešitev črpanja sredstev EU.

Šarec je prepričan, da bo gospodarska rast prišla, če bo investicijski cikel tekel, pri tem pa je opozoril, da smo v Sloveniji v fazi zviševanja minimalne plače in v fazi ohranjanja tistih socialnih prejemkov, ki so bila po besedah premierja nekoliko predvolilno sprejeta lani. "Lepo in prav," je dejal premier, ki pa srž problema vidi v tem, da prejemkov ne prejemajo zgolj tisti, ki so do njih zares upravičeni.

Dotaknil se je tudi sodelovanja v vladi z nekdanjimi ministri. "Zavestno sem se odločil, da ne bom za nazaj govoril, kaj je bilo in kaj ni bilo. Je pa seveda koalicija s toliko strankami zagotovo naporna. Včasih je zanimivo gledati, kako se prepirajo, kdo je več naredil za upokojence," je dejal.

Biti moramo del jedrne Evrope in izkoristiti svoje znanje o Balkanu

Na Mrakovo vprašanje, kje vidi položaj Slovenije, je Šarec odvrnil, da se mora Slovenija primerjati predvsem z državami, ki so nam primerljive. Pri tem je navedel države Beneluksa in Nemčijo. "Biti moramo del te tako imenovane jedrne Evrope, je pa res, da v preteklosti tega nismo znali izkoristiti," je še dejal.

"Vedno smo se tudi Balkana otepali, namesto da bi izkoristili svoje znanje in vedenje o Balkanu, nam je bilo vedno malo nerodno, da smo sploh tam bili. Marsikateri manevrski prostor ni bil izkoriščen, a to je preteklost. Jokati nad tem, česa ni bilo, je brez veze," je izpostavil premier.

Koalicijske partnerice se bodo na srečanju, ki ga je za soboto popoldne sklical Šarec, poskusile dogovoriti o ukrepih, ki so potrebni pri proračunskih odhodkih, potem ko je država prevzela nekatere dodatne obveznosti. Nekaj vprašanj sicer še ostaja odprtih, med drugim glede zahtev sindikatov javnega sektorja.