Nekdanji prvi mož SDV umaknil tožbo zoper novinarja in fotografa Reporterja

S.R./STA
16. 11. 2018, 09.57
Posodobljeno: 16. 11. 2018, 10.02
Deli članek:

Nekdanji prvi mož jugoslovanske Službe državne varnosti (SDV) Silvo Gorenc je po več kot štirih letih in pol umaknil zasebno tožbo zaradi razžalitve zoper novinarja tednika Reporter Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta, na spletni strani poroča omenjeni tednik.

Primož Lavre
Gorenc nima več interesa za nadaljevanje kazenskega postopka.

Januarja 2014 so v Reporterju objavili več člankov, v katerih so slovensko Udbo povezali z umori hrvaških emigrantov, ob tem pa izpostavili vlogi nekdanjih načelnikov slovenske in jugoslovanske SDV Janeza Zemljariča in Silva Gorenca.

Sojenje v zadevi Gorenc zaradi razžalitve v člankih je bilo razpisano za 4. december, v četrtek pa je bil Kršinarjev odvetnik Radovan Cerjak obveščen, da zasebni tožnik umika tožbo. Med drugim naj bi se za to Gorenc po navedbah Reporterja odločil, ker nima več interesa za nadaljevanje kazenskega postopka.

Tak razplet so po Kršinarjevih besedah pričakovali, saj je Gorenc podobno umaknil tudi tožbo zoper publicista Romana Leljaka po tistem, ko je bil ta pravnomočno oproščen razžalitve Zemljariča, je še poročal omenjeni medij.

Višje sodišče je sicer že oktobra zavrnilo pritožbo Zemljariča in potrdilo oprostilno sodbo, ki jo je v njegovi zasebni tožbi zoper Kršinarja izreklo ljubljansko okrožno sodišče. Zemljarič je v kazenski tožbi Kršinarju očital razžalitev, ki naj bi jo storil s članki Kliči Zemljariča za umor, Iz oči v oči z Zemljaričem in Angel med rablji, objavljenimi leta 2014.