Županu Ljubljane Zoranu Jankoviću se obeta nov mandat, kažejo rezultati ankete, ki jo je v zadnjem tednu pred volitvami za Delo in POP TV opravila Mediana. Njegova lista bo, kot kaže, ostala najmočnejša v mestnem svetu, a z manj svetniki, kot jih je bilo doslej. Jankoviču bi glas dalo 53,1 odstotka vprašanih, 18,7 odstotka pa Anžetu Logarju (SDS).

Kot kaže anketa, dobrih 15 odstotkov vprašanih ni vedelo, komu bodo dali glas, 6,5 odstotka jih ni želelo odgovoriti, manj kot pet odstotkov pa bi glas dalo kateremu drugemu od šestih kandidatov.

jankovic logar pl
Primož Lavre
Zoran Janković in Anže Logar.

Ob upoštevanju odgovorov zgolj tistih, ki menijo, da se bodo zagotovo ali skoraj zagotovo udeležili volitev, pa je podpora Jankoviću zrasla na 57,5 odstotka, kar je približno toliko, kot je dosegel na prejšnjih županskih volitvah, Logarju pa na 21,4 odstotka. Damjan Damjanovič, ki je bil favorit SDS leta 2014, je prejel dobrih 23 odstotkov glasov.

Po anketi podpora nobenemu od preostalih šestih kandidatov ni presegla dveh odstotkov. Prav toliko, dva odstotka, vprašanih bo obkrožilo kandidata Levice Milana Jakopoviča, ki se je uvrstil na tretje mesto, pred Smiljana Mekicarja, ki ga je predlagala Dobra država in naj bi dobil 1,4 odstotka glasov. Kandidata SMC Dragana Matića in SD Marka Koprivca sta v anketi zbrala manj kot odstotek podpore.

Slaba desetina tistih, ki pravijo, da bodo gotovo ali skoraj gotovo šli na volitve, še ne ve, koga bo volila, nekoliko manj kot sedem odstotkov pa jih ni želelo odgovoriti, kdo je njihov favorit.

Spremenjena razmerja v mestnem svetu

Če se bodo izidi Medianine ankete pokazali za točne, pa se bo nekoliko spremenilo razmerje v mestnem svetu. Lista Zorana Jankovića je prva opcija za 26,9 odstotka anketiranih (leta 2014 je dobila 41 odstotkov), SDS ostaja na drugem mestu s skoraj istim deležem kot doslej (13,6 odstotka), strmoglavila pa je podpora SMC, ki je pred štirimi leti dobila dobrih 12 odstotkov glasov, zdaj pa je izbira le za dva odstotka vprašanih. Po velikosti tretja svetniška skupina bo najverjetneje Levica (sedem odstotkov), pred LMŠ, SD in NSi, ki so vse dobile nekaj več kot štiri odstotke. Je pa slaba petina sodelujočih v anketi še neodločenih pri tem vprašanju, tako da se lahko deleži in vrstni red, predvsem od tretjega mesta navzdol, še precej spremenijo.

Mediana je anketo za časnik Delo opravila med 7. in 14. novembrom, v njej pa je sodeloval 701 polnoletni občan.