Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je nadaljevalo sojenje nekdanjemu svetovalcu generalne direktorice UKC Ljubljana Gregorju Cerkveniku, ki mu tožilstvo očita štiri goljufije, s katerimi je UKC oškodoval za skoraj pol milijona evrov. Cerkvenik, takratni pomočnik generalne direktorice Darinke Miklavčič, je po navedbah tožilstva v letih 2007 in 2008 zlorabil zaupanje svojih sodelavcev, ponaredil nekatere dokumente in poskrbel, da so z računov bolnišnice na račune podjetij v tujini nakazali skupno 460.000 evrov v štirih nakazilih. 

Miklavčićevi se je zrušil svet

Kot prva je na zadnjem naroku pričala takratna direktorica Miklavčičeva, ki je pojasnila, da je bil Cerkvenik »vpleten v vse pore delovanja UKC« in je do izbruha afere užival »visoko zaupanje sodelavcev in zunanjih inštitucij«. Cerkvenik je 10 let zasedal položaj pomočnika generalnega direktorja UKC, ob nastopu mandata Miklavčičeve pa je nadaljeval projekte, ki jih je začel že pod prejšnjim vodstvom. »Razkritje suma goljufij je bilo zame šokantno,« je med drugim dejala Miklavčičeva in pristavila, da se ji je zrušil svet.Že ob prvem nakazilu konec leta 2007 je sicerimela pomisleke, da je nekaj narobe. Odrejena revizija je potem pokazala še več nepravilnosti, zato je policiji prijavila sum, da je eden od njihovih najbolj cenjenih sodelavcev zlorabil položaj. »Vsi smo bili zgroženi,« je poudarila.

Sodelavcem prodajal različne zgodbe

Sodišče je včeraj zaslišalo tudi takratno vodjo finančne službe Marijo Gačnik in pomočnico Miklavčičeve za ekonomsko področje Vido Linec. Obe sta povedali, da ju je Cerkvenik izigraval oziroma zavajal, tako kot Miklavčičevo, in »prodajal različne zgodbe«, da se izvedejo izplačila za projekte, katerih dokumentacije ni nikoli dostavil z najrazličnejšimi izgovori; da mu trenutno ne dela računalnik, da gre za projekte »zaupne narave« ... »Zaupali smo si. Delali smo res korektno in ni bilo zaznati, da bi se v ozadju to dogajalo,« je poudarila Linčeva. Cerkvenik je odgovorne v UKC prepričal, da morajo nakazati denar zato, da se bodo lahko prijavili za projekte EU, v enem primeru tudi za Nato, da bodo na projektih izbrani in da bodo dobili veliko denarja, vrnjen pa jim bo tudi predujem. V dveh primerih je bil denar nakazan na Kitajsko, v dveh pa v Francijo.

Počuti se krivega, ravnanje obžaluje

Cerkvenik je že na predobravnavnem naroku dejal, da bi krivdo priznal, če bi tožilstvo očitek štirih kaznivih dejanj goljufije preoblikovalo v očitek enega nadaljevanega kaznivega dejanja, za kar je zagrožena milejša kazen. V zagovoru je potem na kratko pojasnil, da se počuti krivega in da svoja ravnanja obžaluje. Ob tem je še poudaril, da sam ni pridobil nobene finančne koristi in da je bil v letih 2007 in 2008, ko so bila kaziva dejanja storjena, v »težji zdravstveni situaciji«. Na dodatna vprašanja pa ni bil pripravljen odgovarjati.Nekateri mediji so ob izbruhu afere pisali, da je Cerkvenik nasedel goljufu, da je zadel skoraj dva milijona evrov na loteriji. Najprej naj bi nato izpraznil svoj račun, si začel izposojati denar pri sodelavcih, nato pa se je lotil še denarja UKC. Bil naj bi žrtev tako imenovane nigerijske prevare, kar pa je Cerkvenik takrat zanikal.