Slovenija

Ali veste, kje je pri nas največ maminih sinčkov

P.K.
10. 11. 2018, 20.00
Posodobljeno: 15. 11. 2018, 15.17
Deli članek:

Ob letošnjem 19. novembru, mednarodnem dnevu moških, je Statistični urad Slovenije nanizal sila zanimive podatke, ki pokažejo razlike med moškimi iz različnih delov Slovenije.

dreamstime
Kako so si različni slovenski moški v različnih regijah.

Statistični urad Slovenije (Surs) se je v svoji zadnji publikaciji posvetil moški populaciji, ki predstavlja 49,7 odstotka vsega prebivalstva v naši državi. V celotni Sloveniji je torej žensk več kot moških.  

»Če sliko nekoliko razdrobimo in pogledamo ožje, po statističnih regijah, pa vidimo, da ženske številčno ne prevladujejo v vseh regijah, ampak le v šestih, moški pa v preostalih šestih, in to v koroški, savinjski, posavski, primorsko-notranjski, goriški regiji in v jugovzhodni Sloveniji,« pojasnjujejo.

Razkrivajo tudi, katero je še vedno najpogostejše moško ime. To je Franc. Največ jih je na Podravskem, Savinjskem, Zasavskem in Primorsko-Notranjskem. »V štirih regijah se ime Franc ni uvrstilo niti med tri najpogostejša: v obalno-kraški, kjer je bilo največ Markov, v goriški, kjer je bilo največ Ivanov, v osrednjeslovenski, kjer je bilo največ Janezov, in v jugovzhodni Sloveniji, kjer je bilo največ Jožetov,« so povedali. Povsem druga pojavnost imen pa vlada med mladimi do 29. leta starosti. Med njimi je  najpogostejše osebno ime Luka. 

Kje so najstarejši 

Povprečna starost moških v pomurski regiji, ta znaša 43,4 leta, je bila za skoraj dve leti višja od slovenskega povprečja, ki je 41,7 leta. »V povprečju najmlajši so bili moški v osrednjeslovenski regiji. Delež starejših moških, starih 65 ali več let, pa ni bil največji v pomurski regiji, čeprav je bila povprečna starost tamkajšnjih moških najvišja, ampak v goriški. Tam je bil namreč povprečno vsak peti moški star 65 ali več let, povprečno vsak 25. pa 80 ali več let,« pojasnjuje Surs. 

Surs ima tudi statistiko za starost moških ob smrti. "Povprečna starost umrlih moških v lanskem letu je bila najvišja v primorsko-notranjski regiji (76,3 leta). Najnižja je bila v jugovzhodni Sloveniji in v savinjski regiji (73 let). Med moškimi, preminulimi v letu 2017, pa je bil odstotek takih, ki so umrli pri manj kot 65 letih, najvišji v savinjski in zasavski regiji (v vsaki 26 odstotkov), najnižji pa v primorsko-notranjski regiji (19 odstotkov)."

Teža in razvade

Moški v Sloveniji so bili v 2017 visoki povprečno 178,1 centimetra, težki pa 84,7 kilograma. Največ prekomerno težkih moških je bilo v zasavski regiji, najmanj pa v koroški in goriški. Kar zadeva rekreacijo, so bili najbolj pridni v obalno-kraški regiji, medtem ko se v posavski regiji tretjina moških sploh ni ukvarjala z nobeno športno ali rekreativno telesno dejavnostjo.

Vas zanima, kje je največ kadilcev? V zasavski regiji je vsak dan v letu 2017 kadilo 26 odstotkov moških. Delež vsakodnevnih kadilcev je bil najnižji v goriški regiji, v obalno-kraški pa je bil najvišji delež moških, ki so vsak dan ali skoraj vsak dan uživali alkohol.