Ste že menjali?

Zakon in vreme: namestite zimske pnevmatike ali kupite verige

STA/B.K.
15. 11. 2018, 07.08
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 09.03
Deli članek:

Vsa vozila morajo biti od danes pa do 15. marca prihodnje leto opremljena z zimsko opremo.

Profimedia
Zimske pnevmatike naj bodo kakovostne.

Zakonski zapovedi se pridružuje tudi vreme, v prihodnjih dneh bo namreč po neobičajno dolgem obdobju (pre)toplega vremena naše kraje predvidoma doseglo tudi zimsko vreme.

V skladu z zakonodajo se na slovenskih cestah pozimi kot ustrezna zimska oprema smatra, če je vozilo opremljeno s štirimi zimskimi pnevmatikami. Alternativa temu so letne pnevmatike, če ima voznik v prtljažniku še snežne verige.

A vodja sektorja prometne policije pri generalni policijski upravi Ivan Kapun opozarja, da se je treba zavedati, da lahko zimske razmere, ko se sneg oprijema vozišča in ni več stika pnevmatike z asfaltno podlago, ko je led in podobno, nastopijo tudi pred ali po teh datumih. "Zakon določa, da je treba tudi v takih primerih vozila opremiti z zimsko opremo. To pomeni, da če ima voznik na avtu letne pnevmatike, mora nanje namestiti verige," je opozoril Kapun.

Vozniki naj pravočasno poskrbijo za menjavo pnevmatik, ki naj jo opravi strokovno usposobljen vulkanizer in ne domači mojster, svetujejo na AMZS. Pozorni naj bodo na globino profila na zimskih pnevmatikah, a v mislih naj imajo tudi njihovo starost. Starejša pnevmatika se bo namreč prav tako slabše odzivala na poledici ali snegu.

Na policiji voznike pozivajo, naj čim bolj upoštevajo nasvete in priporočila ter tako poskrbijo ne le za svojo, temveč tudi za varnost drugih udeležencev v prometu. Kapun je opozoril tudi na globe, ki grozijo voznikom v primeru neupoštevanja zakonskih zapovedi. 40 evrov je globa za voznika vozila brez ustrezne zimske opreme, 500 evrov in pet kazenskih točk tvega voznik, čigar vozilo nima predpisane opreme in se zaradi tega ustavi na cesti ali ovira promet.

200 evrov globe tvega voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da na njem ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.

Globa 300 evrov lahko doleti voznika, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste, 1000 evrov globe pa tvega pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba pa globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.