Vremenski preobrat

Se topla jesen res poslavlja prav kmalu?

P.K.
13. 11. 2018, 22.03
Deli članek:

Od za jesen kar visokih temperatur se bomo, tako pravijo vremenoslovci, očitno kmalu poslovili. Konec tedna naj bi živo srebro že »padlo« pod ledišče. Prihaja tudi sneg?

dreamstime
Kot kaže se bomo morali že konec tedna bolj obleči.

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je sporočila, da je letošnji november nadpovprečno topel. 

»Sicer ne beležimo temperaturnih rekordov, na kar morda človek najprej pomisli, ko je govor o nadpovprečno toplih dnevih, so pa precej visoke povprečne dnevne temperature. Od povprečja (referenčno obdobje se nanaša na čas od leta 1981 do leta 2010) odstopajo tudi do okoli sedem stopinj Celzija,« komentirajo.

Minula leta

Pravijo še, da če malo pregledamo temperaturne razmere novembra v preteklih letih za Ljubljano, dobimo zanimivo sliko. »V zadnjih desetih letih je bilo nadpovprečno toplo, le leta 2011 je bila novembrska povprečna temperatura za 1,9 stopinje pod povprečjem, najtoplejša pa sta bila novembra v letih 2012 in 2014, in sicer tri stopinje nad povprečjem. Kot zanimivost naj dodamo, da je bilo sicer najbolj mrzlo jutro 24. novembra 1992, ko je bilo v Ljubljani kar –14 stopinj Celzija. Najtopleje pa je bilo 9. novembra 2015, ko smo v Metliki izmerili novembrski rekord – namerili smo 25,6 stopinje Celzija,« razloži agencija.

A nadpovprečno toplo vreme se počasi končuje. Od četrtka bo postopno k nam začel dotekati vse bolj mrzel zrak. Ob koncu tedna se bodo temperature marsikje po državi že spustile pod ledišče, na kakšno snežno pošiljko pa za zdaj ne kaže.