Nevarnost

Ste vedeli, da je to za psa lahko usodno?

P.K.
14. 11. 2018, 06.50
Deli članek:

Ana lastnike kužkov opozarja, naj bodo previdni, saj je ta dvoživka zelo nevarna.

Facebook, profimedia
Miša je srečanje z močeradom preživela.

Na družbenih omrežjih se je oglasila Ana S., lastnica prikupnega kužka manjše rasti, s katerim je nedavno preživela pravo kalvarijo.

»Zaradi bližnjega srečanja z močeradom smo preživeli dve uri na veterinarski urgenci. Na srečo se je vse dobro končalo. Doktor je rekel, da je bil siguren, da nas bo moral tolažiti, saj da se takšna srečanja v veliki večini končajo usodno. Pazite na svoje ljubljenčke, pri nas je šlo za las,« je zapisala.

Brani se

Navadni ali pisani močerad ima po vsem telesu strupene žleze, s katerimi se ščiti pred plenilci, kot so ježi, ptice in lisice. Strup se imenuje salamandrin, izloča pa ga s pršenjem, če se počuti življenjsko ogroženega. »Pes se z močeradovim strupom zastrupi tako, da v močerada ugrizne ali ga prime z gobcem, zato močerad vbrizga strup v ustno votlino, ta pa se skozi ustno sluznico zelo hitro in učinkovito resorbira,« pojasnjuje Špela Vodlan, dr. vet. med., iz zagorske veterinarske ambulante Animalija.

Salamandrin vpliva na centralni živčni sistem in za manjše živali predstavlja smrtno nevarnost, medtem ko bi sami ob stiku s sluzjo utrpeli zgolj oteklino in draženje kože.