Slovo

Nadzor na Arsu pokazal nepravilnosti, sledil odstop!

Ž.K.
13. 11. 2018, 21.55
Deli članek:

Nadzor, ki ga je odredil minister za okolje Jure Leben, naj bi pokazal, da so bili uradniki na Arsu izpostavljeni pritiskom, ki naj bi vplivali na njihove odločitve.

STA
V Petišovcih trenutno obratujeta dve vrtini, ki pa nista dobičkonosni.

Padec delnic

Že po tem, ko je minister odredil nadzor, so delnice podjetja Ascent Resources strmoglavile. V zadnjih dneh so spet začele pridobivati vrednost, a jutrišnji začetek trgovanja lahko pričakujejo s strahom. 

Na ministrstvu za okolje in prostor so potrdili, da je s svojega položaja odstopil direktor Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) Joško Knez, ki je ta položaj zasedal od leta 2012. Njegov odstop je posledica ugotovitev, ki jih je prinesel izredni nadzor nad postopkom izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih. Izredni nadzor je odredil minister za okolje in prostor Jure Leben, pod drobnogledom pa sta bila postopek za odobritev okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje rafinerije za prečiščevanje zemeljskega plina ter zahteva za dovoljenje za občutno povečanje dveh obstoječih vrtin za črpanje zemeljskega plina z metodo »hidravlične restimulacije«.

Nadzor in posledice

Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi nadzor pri obeh postopkih razkril kršitve načel samostojnosti in neodvisnosti organa ter uradnih oseb. Kot kaže, je nadzor pokazal ne le, da je prišlo do pritiskov in poskusov vplivanja na odločitev uradnih organov, ampak naj bi jim uradniki tudi podlegli. Poleg tega na ministrstvu za okolje in prostor menijo, da je tuji investitor take pritiske pripravljen celo ponoviti. Da vršenje pritiska tujim investitorjem ni neznanka, se je pokazalo že ob novici, da je odrejen nadzor, ko so se na družbenih omrežjih pojavile celo grožnje našemu ministru. Komisija, ki je izvajala nadzor, je predlagala tudi analizo ustreznosti sedanje ureditve in celo podvomila o strokovnosti ljudi, ki so vodili postopke. 

Na ministrstvu za okolje in prostor poudarjajo, da postopek nadzora še ni končan. 

Petišovci

Neparlamentarne stranke Pirati, Solidarnost in ZL-DSD so zunanjega ministra Mira Cerarja pozvale, naj zaradi lobiranja in pritiskov na pogovor povabi veleposlanico Združenega kraljestva Sophie Honey.

Družba Ascent Resources je v projekt v Petišovcih vložila že okoli 50 milijonov evrov. Znano je tudi, da so se znašli v likvidnostnih težavah in da bodo že v kratkem morali poiskati dodatne investitorje, če bodo želeli nadaljevati projekt. Ugotovitve nadzora jim zagotovo ne gredo v prid in vprašanje je, ali bo podjetje ta udarec preživelo. Zanimivo je, da so pri AscentResources trdili, da so jim slovenski uradniki izdajo okoljevarstvenega dovoljenja celo obljubili. Kdo naj bi obljubo dal, je ostalo nedorečeno.

Skrb za okolje

Angleško podjetje, ki se ukvarja s črpanjem plina, želi izkoristiti bogate zaloge plina v Petišovcih, a bi za to, da bi plin spravili na površje, morali uporabiti sporne metode. Sami so postopek imenovali hidravlična restimulacija in zmanjšali težo njegovih škodljivih vplivov na okolje, okoljevarstvene organizacije pa so opozarjale, da gre le za »fracking« oziroma lomljenje kamnin, ki bi lahko močno škodilo okolju.