Slovenija

Britanska veleposlanica lobirala za sporni "fracking"

G.G./STA
12. 11. 2018, 21.29
Posodobljeno: 12. 11. 2018, 21.35
Deli članek:

Neparlamentarne stranke Pirati, Solidarnost in ZL-DSD so zunanjega ministra Mira Cerarja pozvale, da na pogovor povabi veleposlanico Združenega kraljestva Sophie Honey zaradi lobiranja in domnevnih pritiskov glede pridobivanja dovoljenj britanskega podjetja za črpanje plina na Petišovskem polju.

STA
Pozivu so se pridružile okoljevarstvene organizacije.

Okoljski aktivist Gorazd Marinček je v imenu neparlamentarnih strank dejal, da je veleposlanica lobirala za izvajanje hidravličnega lomljenja za britansko družbo Ascent Resources za pridobivanje zemeljskega plina v Petišovcih, čeprav ve, da je takšno pridobivanje plina prepovedano v njeni domovini. "Konkretno je veleposlanica lobirala za fracking pri takratnem predsedniku vlade Cerarju in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku v smislu, naj državni organi pospešijo izdajanje dovoljenj," je navedel.

Marinček je dodal, da britansko podjetje v elaboratih tekočino za hidravlično stimuliranje opredeljuje kot vodo s primešanimi kemikalijami, ki pa so z mednarodnimi oznakami opredeljene kot strupene za vsa živa bitja. Ob tem je opozoril na domnevne pritiske britanske družbe Ascent Resources. Ta po njegovih besedah nedopustno pritiska na slovenske upravne organe, ki pa se, kot je navedel Marinček, pri presojanju in izdajanju dovoljenj držijo predpisanih rokov.

"Smo v resničnostnem šovu, kjer nas multinacionalke obravnavajo kot domorodce iz najbolj zaostalih držav in polnijo z alternativnimi resnicami po najslabšem zgledu fake news," je dodal Marinček.

Na po njegovem mnenju nedopustne pritiske je danes opozoril tudi sekretar Piratske stranke Jure Trbič, ki je poudaril, da so vsakršni pritiski na delo državnih organov, ki presojajo o dovoljenju za črpanje plina, nedopustni. Že prejšnji teden se je na očitke odzvala družba Geoenergo, nosilec energetskega projekta v Petišovcih, ki je zagotovila, da noben izmed partnerjev, ki sodelujejo izkoriščanju zemeljskega plina v Prekmurju, ni nikoli izvajal nikakršnih pritiskov.

"Fracking je okoljsko zelo sporna metoda pridobivanja plina. Pirati takšnega uničevanja okolja ne moremo podpreti. Veseli nas, da smo se tako raznorodni politični akterji poenotili pri tej problematiki," pa je danes še dodal Trbič.