So bunde pripravljene?

Adijo, toplo vreme, prihaja val mrzlega zraka, v igri tudi sneg

T.L.
12. 11. 2018, 11.00
Posodobljeno: 12. 11. 2018, 11.21
Deli članek:

Temperature bodo padle, danes verjetno še zadnjič v tem obdobju, da se bodo temperature ponekod po državi še dvignile na 20 stopinj Celzija.

Profimedia
Nadpovprečno toplo vreme se počasi končuje.

Podatki kažejo, da so novembrske temperature - in to ne le v Sloveniji - presegale povprečje. Glede na napovedi, pa je "veselja" konec.  

Na Agenciji RS za okolje (Arso) napovedujejo, da se obdobje nadpovprečno toplega vremena počasi končuje. Od sredine tedna naprej bo postopno začel dotekati vse bolj mrzel zrak. Ob koncu tedna se bodo temperature marsikje po državi že spustile pod ledišče, na kakšno snežno pošiljko pa za zdaj ne kaže, poroča STA. Sicer pa je današnji dan verjetno zadnji v tem obdobju, ko se bodo temperature ponekod po državi še dvignile na 20 stopinj Celzija. V prihodnjih dneh pa se bodo po napovedi Arsa postopno spuščale, vse do sredine prihodnjega tedna. Kot nadaljujejo STA, meteorološki izračuni za zdaj predvidevajo, da nas čaka obdobje povečini suhega vremena. Danes in v torek na zahodu ni izključena kakšna kaplja dežja, sicer pa bo vse do petka predvidoma pretežno oblačno. Po sončnem koncu tedna bo nekoliko bolj oblačen tudi ponedeljek, a padavine za zdaj niso predvidene, vsaj obilnejše ne.

Sneg je sicer v zadnjem padavinskem obdobju že pobelil najvišje vrhove. Na merilni postaji na Kaninu so ga danes zjutraj namerili 35 centimetrov.

Jutranje temperature blizu ledišča

Tudi na portalu Neurje.si napovedujejo, da se toplemu jesenskemu vremenu hitro bliža konec in da prihaja obdobje zimskega vremena. Kot napovedujejo, se bo anticiklon, ki zadnje dni vztraja nad nami, pomaknil proti severu Evrope in po svoji vzhodni strani odprl pot hladnemu zraku proti Alpam in Sredozemlju. V sredo bodo zapihali vetrovi vzhodnih smeri, na Primorskem burja, in nad naše kraje postopno prinesli hladnejši zrak. Dnevne temperature bodo čez vikend dosegale vrednosti med 8 in 12 °C, medtem ko se bodo jutranje marsikje približale ledišču. 

Nov, večji val mrzlega zraka prihaja ob začetku prihodnjega tedna, ko se bo anticiklon nad Skandinavijo okrepil, po njegovi vzhodni strani pa bo iz smeri Rusije proti Sredozemlju hitro pljusknil mrzel arktični zrak. Veter severovzhodne smeri se bo okrepil, okrepila se bo tudi burja na Primorskem, v igri pa je tudi nekaj sneženja. Od tega kako intenziven bo prodor hladnega zraka ob začetku prihodnjega tedna, bo lahko odvisno tudi nadaljevanje vremena v prvi dekadi decembra.