ELITA

Slovenski graščaki in veleposestniki

Žiga Kariž
9. 11. 2018, 20.00
Posodobljeno: 9. 11. 2018, 20.04
Deli članek:

Kdo so ljudje, ki ne samo, da imajo veliko pod palcem, ampak znajo to pokazati tudi z načinom bivanja. Kdo ima vile, dvorce in posestva?

Mediaspeed
Beli dvor

Med uspešnimi slovenskimi podjetniki lahko najdemo kar nekaj takih, ki so se odločili, da bodo del svojega premoženja vložili v večja posestva ali pa celo dvorce in graščine. Na Goričkem v kraju Mačkovci se tako na 30 hektarjih zemljišča bohotijo vinogradi posestva Marof, ki ga je ustanovil Stanko Polanič, sicer bolj znan kot lastnik skupine Panvita in stalni član lestvice najbogatejši Slovencev. Revija Manager ga je na svoji lestvici bogatašev lani uvrstila na 53. mesto, njegovo premoženje pa ocenila na malo manj kot 30 milijonov evrov. Del tega premoženja je torej tudi omenjeno posestvo Marof, na katerem so tudi manjši dvorec in prenovljena domačija ter vinska klet. Za vina na posestvu skrbi enolog Uroš Valcl, ki je tudi direktor družbe, ki upravlja posestvo ter trži pridelana vina.

Marjan Močivnik
Posestvo Marof z manjšim dvorcem in vinsko kletjo.

Dvorec na Idrijskem

Stanko Polanič ni edini podjetnik, ki posestva ne namenja zgolj osebnim užitkom. Med prvimi »graščaki« v Sloveniji je bil zagotovo idrijski podjetnik Edvard Svetlik, ki je kupil in obnovil Kendov dvorec, v katerem sta danes prestižna restavracija in hotel. Stari dvorec je solastnik podjetja ES&G, prek katerega obvladuje eno najbolj uspešnih slovenskih podjetij Hidria. V dvorcu, kjer se ponašajo tudi z bogatim kulturnim programom, so sobe opremljene z ročno izdelanim pohištvom v stilu 19. stoletja, dvorec pa je del verige prestižnih butičnih hotelov in restavracij Relais & Châteaux.

Splet Kendov dvorec
Kendov dvorec

Poceni posestvo

Precej butična doživetja nudi tudi posestvo Pule, ki si ga je omislil nepremičninski mogotec Jože Anderlič. Nahaja se na Drečjem Vrhu pri Trebelnem in se razteza na kar 125 hektarjih na planoti sredi gozdov. Lastnik pravi, da gre za eno najbolj prestižnih podeželskih turističnih posestev v Sloveniji, nudijo ekskluzivna kulinarična doživetja, velnes, jahanje … A če v uradnih državnih evidencah preverimo, kaj se nahaja na naslovu, kjer stojijo Pule, nas Gurs pouči, da je tam skladišče, vredno vsega 85.000 evrov.

Splet posestvo Pule
Posestvo Pule

Ribniški »grofi«

Tako kot Jože Anderlič, ki je obnovil posestvo, ki je bilo v lasti več generacij njegove družine, je svojo družinsko dediščino v Ribnici obnovil in jo delno na trgu ponudil tudi Janez Škrabec, solastnik podjetja Riko. Škrabčeva domačija sicer ni tako obsežna in glamurozna kot dvorci, o katerih smo pisali, je pa tudi res, da ni edina nepremičnina v lasti Janeza Škrabca. Ta je sicer zelo navezan na Ribnico in okolico, a mu to ni preprečilo, da si ne bi privoščil vile na Bledu. 741 kvadratnih metrov velika stavba si je upravičeno prislužila ime Beli dvor, v njej pa je gospod Škrabec že večkrat gostil vse, ki v Sloveniji kaj veljajo. Ob svojih podjetjih v Ribnici pa se mu bo kmalu pridružil Hubert Kosler mlajši, ki je znan po tem, da je s svojo zagnanostjo v Slovenijo uspel pritegniti izjemno pomembno japonsko investicijo podjetja Yaskawa.

wikipedia
urbančeva hiša

Vrnjeno premoženje

Je pa Hubert Kosler znan tudi po tem, da je skupaj z očetom in bratom ob denacionalizaciji dobil vrnjeno ogromno posestvo med Ribnico in Velikimi Laščami, na katerem stoji tudi Koslerjeva graščina, ki sicer ni v najboljšem stanju. Je pa toliko bolj ohranjena Palača Urbanc v samem središču Ljubljane, na Prešernovem trgu. V njej danes domuje prestižna trgovina Galerija Emporium, lastnika pa sta brata Kosler prek podjetja Palača Urbanc. Gurs je stavbo ovrednotil na malo manj kot osem milijonov evrov, a strokovnjaki menijo, da je njena vrednost na današnjem trgu nekajkrat višja.

Splet posestvo Ugar
Na posestvu Ugar se ukvarjajo s konjeništvom in gozdarstvom.

Sosed iz Ribnice

Med tistimi, ki zagotovo spadajo med večje zasebne veleposestnike v Sloveniji, je zagotovo še Jure Rudež, ki je prav tako v denacionalizaciji dobil povrnjeno družinsko premoženje v okolici Ribnice. Na 1500 hektarjev velikem posestvu Ugar se danes ukvarja z gozdarstvom in konjerejo, večkrat pa je bil že imenovan za najboljšega skrbnika gozdov v Sloveniji. Na posestvi je bilo v preteklosti organiziranih tudi več konjeniških tekmovanj najvišjega svetovnega ranga.

Marjan Močivnik
Posestvo Marof