Dobički in stroški

Domačini ogorčeni, občina nemočna: v Stari Fužini so ostali brez bankomata

Gregor Gruber
8. 11. 2018, 11.28
Posodobljeno: 8. 11. 2018, 12.33
Deli članek:

Prebivalci Stare Fužine, vasi v bližini Bohinjskega jezera, so jezni. Ostali so brez bankomata.

Gregor Gruber / Novice Svet24
Za bankomatom je ostal spomin na fasadi Kulturnega doma v Stari Fužini.
"Zagotovo manjka vsaj en bankomat v Zgornji bohinjski dolini, še bolje, če bi bila dva: V Stari Fužini in v Srednji vasi. Trenutno so bankomati samo v Bohinjski Bistrici in na Ribčevem Lazu," menijo na Občini Bohinj.

Bankomat na zunanji steni stavbe Kulturnega doma v Stari Fužini ni bil namenjen le domačinom, uporabljali so ga številni turisti, saj je vas tudi izhodiščna točka za pohode v hribe in gore, do jezera pa je le dober kilometer. Ko so pred leti »upokojili« bankomat v Srednji vas, je postal fužinski bankomat najbližji bankomat za prebivalce Zgornje bohinjske doline.

Preživel je še poletje

Gorenjska banka se je že aprila odločila, da bankomat odstrani. Na prošnjo krajevne skupnosti so ga pustili pri življenju še čez poletje, do konca turistične sezone. Zakaj umik, smo jih vprašali. »Na žalost bankomat v Stari Fužini ni več izpolnjeval zahtevanih minimalnih tehničnih standardov in smo ga bili primorani odstraniti. Nadomestili ga nismo, saj je bankomat v Ribčevem Lazu (kjer je najbližji bankomat, op.a.) od lokacije v Stari Fužini oddaljen le 1400 metrov,« so nam odgovorili z banke.

1500 evrov na mesec preveč za občino

Po podrobnejšo razlago smo se obrnili na občino. Njim so iz banke sporočili, da sta »previsoki stroški« in »manjši promet« glavna razloga za umik bankomata iz Stare Fužine.

Na bohinjski občini se zavedajo, da je bankomat v Stari Fužini potreben. Tako za domačine (med prvimi se je zaradi odstranitve bankomata pritožilo Društvo upokojencev v Stari Fužini) kot za turiste, ki jih je vsako leto več. Gorenjski banki so zato šli nasproti. Elektrike in najemnine jim že doslej niso zaračunavali, zdaj pa so jim ponudili še plačilo ostalih stroškov. Toda ti so za občino previsoki. Začetni stroški bi namreč znašali kar 1500 evrov na mesec.

Gregor Gruber / Novice Svet24
V steno pač ne gre vtakniti kartice.

Poizvedbe pri drugih bankah

Občinarji še niso vrgli puške v koruzo. Zavedajo se, kot pravijo sami, »da se je bankomat uporabljal za dviganje denarja in plačevanja položnic in da je bil zaradi svoje lokacije zelo priročen in potreben«. Zato se bodo obrnili na druge banke in poskušali pridobiti nove ponudbe za namestitev bankomata v Stari Fužini.

Do takrat pa se bodo morali vaščani Stare Fužine in prebivalci Zgornje bohinjske doline sprehoditi ali zapeljati do bankomata na Ribčevem Lazu ali do tistega v Bohinjski Bistrici, kjer je tudi edina poslovalnica Gorenjske banke v občini Bohinj.

G.G.
Pot od Stare Fužine do Bohinjskega jezera.

Gregor Gruber / Novice Svet24
Na steni kulturnega doma je ostal vsaj defibrilator.

Google Maps
Do najbližjega bankomata je slab kilometer in pol. Za upokojence ni tako blizu.