Živimo v trenutku, ko je treba braniti temelje evropske civilizacije pred grožnjami od znotraj in zunaj, je izpostavil Janša, ki je bil eden od okoli petnajstih voditeljev evropskih desnosredinskih strank, članic najmočnejše evropske politične družine, konservativne Evropske ljudske stranke (EPP), ki so imeli danes govore na kongresu v Helsinkih.

Od znotraj je po Janševih besedah naša civilizacija podvržena pritiskom različnih oblik kulturnega marksizma, ki poskušajo razgraditi družino, nacionalno in evropsko identiteto, zasebno lastnino, zasebno šolstvo ter religijo. "Podpirajo jih tisti, ki prihodnost sveta vidijo zgolj kot eno veliko večnacionalno podjetje. Vztrajajo, da moramo zapustiti hišo, zgrajeno na skali naših vrednot, in zgraditi novo na pesku. Verjetno v puščavi, kjer se zgodovina konča," je dejal.

V četrtek bodo udeležence kongresa med drugimi nagovorili nemška kanclerka Angela Merkel, madžarski premier Viktor Orban, predsedniki treh osrednjih institucij EU in glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier.

Od zunaj pa se evropska civilizacija po njegovih navedbah sooča z velikim in naraščajočim demografskim pritiskom na starajočo se Evropo, kar radikalni islam uporablja tudi kot politično orožje.

"Kombinacija obeh groženj trenutno predstavlja najhujšo nevarnost za evropsko civilizacijo od razpada Sovjetske zveze," meni Janša in poudarja, da je obramba temeljev evropske civilizacije danes najnujnejša naloga EPP, ki je po njegovih besedah trenutno edina dovolj močna, da lahko to obrambo vodi na podlagi naših temeljnih vrednot.

"Obramba samega temelja naše civilizacije je prednosten, najpomembnejši in plemenit cilj, kjer moramo biti enotni. Pripadamo Evropski ljudski stranki, zato je naša dolžnost, da se borimo za združeno, močno in svobodno Evropo ter Evropejcem zagotavljamo varnost, priložnost in predvidljivo prihodnost. Če bodo volivci v Evropi videli in čutili našo enotnost in odločnost, bo EPP na naslednjih evropskih volitvah močno zmagala," je sklenil Janša.

Pomen enotnosti so izpostavljali tudi drugi govorci, med katerimi je bil na primer tudi nemški notranji minister in vodja bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer, ki je odločno podprl Manfreda Webra, prav tako člana CSU, za spitzenkandidata EPP za evropske volitve. Izpostavil je njegove bogate izkušnje in prepričanje, da bo upravičil vse zaupanje.