Šok

Javnost je osupla: Rojevajo se brez rok in nog

P.K.
6. 11. 2018, 06.50
Deli članek:

Zaradi številnih rojstev otrok brez udov starši zahtevajo pojasnila; hočejo vedeti, kaj je krivo za deformacije teles njihovih potomcev.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Wikipedia
Agnès Buzyn, ministrica za zdravje, se bo zavzela za preiskavo o sumljivih deformacijah.

V Franciji je izbruhnil škandal na račun ducata otrok, ki so se rodili z manjkajočimi ali pa nepravilno razvitimi okončinami. Bega dejstvo, da je primerov v zadnjih nekaj letih neobičajno veliko.

Nenavadno dogajanje je tako postalo predmet preiskave, ki pa se je pred nekaj dnevi zaključila. Preiskava je sledila razkritju, da je bilo v zadnjih 15 letih v treh francoskih pokrajinah rojenih okoli 20 otrok brez udov. A primer so »zaprli«, potem ko oblastem ni uspelo identificirati skupnega dejavnika in postaviti neke kredibilne domneve, ki bi se dala dokazovati. Pristojni v zdravstvu so dejali, da so abnormalnosti v pričakovanem obsegu pojavnosti, da ne gre za posebno odstopanje. »Gre bolj za naključje,« so izjavili odgovorom žejnim Francozom.

Zgovorna dejstva

A očitno zadeve ne bodo mogli kar tako pomesti pod preprogo, saj se je v zadnjih letih pojavilo še 11 novih primerov takih otrok, zato so oblasti zahtevale, da preiskavo spet zaženejo. Čudi tudi dejstvo, da so se vsa rojstva otrok brez udov, zabeleženih nazadnje, zgodila na območju pokrajine Ain in vključujejo ženske, ki prebivajo prav tam.

Ker gre za ruralno okolje, je javnost sprožila ugibanja, da so morda za hude deformacije krivi pesticidi, a do zdaj tega ni še nihče dokazal. Ima pa primer, kot poročajo številni francoski mediji, nekaj vzporednic s tako imenovanim škandalom s talidomidom. To so tablete, ki jih nosečnice jemljejo proti jutranji slabosti. Menda naj bi jih nekatere od francoskih mamic, ki so se jim rodili otroci brez udov, tudi uživale. Preiskava sicer tega za zdaj ni potrdila.

Je krivo sevanje

Francoska ministrica za zdravje Agnès Buzyn je dejala, da bo storila vse, da v na novo sproženi preiskavi pridejo do odgovorov. »Celotna Francija si želi vedeti, kaj se dogaja. Nočemo izključiti ničesar. Morda je povezano z okoljem, morda s prehrano nosečnic, morda s čim, kar so popile, morda s čim, kar so vdihavale,« je povedala.

Znani francoski okoljevarstvenik Yannick Jadot, tudi evroposlanec, je dejal, da je zadeva »absolutno škandalozna« in da ji je treba priti do dna. Deformacije pri otrocih sicer pripisuje vplivu pesticidov ali celo radioaktivnemu sevanju oziroma onesnaževalcu drugih virov.

Wikipedia
Yannick Jadot je močno kritiziral potezo pristojnih, ker so "zaprli" prvo preiskavo.

Strup za telo

Z enakimi sklepi se poigrava javnost. Na spletu so se povezali posamezniki, ki so prepričani, da so jim neke informacije zamolčane. »Morda gre za neka zdravila, hrano, pijačo. Morda gre za nekega onesnaževalca, ki nam je zamolčan in zastruplja naša telesa, tako da se plod v ženski ne razvija pravilno. Mogoče je, da so nam zamolčali kakšno radioaktivno sevanje,« zaskrbljeni pišejo na spletu.