Nadpovprečno toplo

Zabeležili so precejšnje temperaturno odstopanje

T.L.
5. 11. 2018, 12.52
Posodobljeno: 5. 11. 2018, 13.03
Deli članek:

Da se ne zdi tako le "laikom", to potrjujejo tudi strokovnjaki: letošnji začetek novembra je nadpovprečno topel.

Profimedia
Že dnevne temperature so previsoke glede na letni čas, še bolj pa od povprečja odstopajo nočne, pravijo vremenoslovci.

Medtem ko na Primorskem tudi danes beležimo temperature, ki dosegajo 20 stopinj Celzija, drugod po državi pa nekaj stopinj manj, se zdi, da je zima še zelo daleč. In res se še vsaj nekaj časa ne bo ohladilo. 

Iz Agencije za okolje (Arso) sporočajo, da je letošnji začetek novembra nadpovprečno topel in da kaže, da bo tako še nekaj časa. Temperaturnih rekordov ne beležijo, so pa precej visoke povprečne dnevne temperature, ki od povprečja (referenčnega obdobja 1981- 2010) odstopajo tudi do okoli 7 °C.

"Že dnevne temperature so previsoke glede na letni čas, še bolj pa od povprečja odstopajo nočne. Zaradi razmeroma tople zračne mase in precej oblačnega vremena se ponoči ozračje le malo ohladi (kakšen dan tudi za manj kot 5 stopinj). Povprečna dnevna temperatura ni bila nižja od povprečja že od 23. oktobra v večini naših večjih krajev," so sporočili iz Arsa.

Kaj pa razkrijejo temperaturne razmere novembra v preteklih letih za Ljubljano? V zadnjih 10 letih je bilo nadpovprečno toplo, le leta 2011 je bila novembrska povprečna temperatura za 1,9 °C pod povprečjem, najtoplejša pa sta bila novembra v letih 2012 in 2014 (3,1 °C nad povprečjem).

Med letoma 1998 in 2008 je bilo »prehladnih« kar polovica novembrov, najtoplejši pa je bil leta 2002 s kar 3,6 °C previsoko povprečno mesečno temperaturo. V desetletju pred tem je bil november tudi petkrat pod povprečjem kar se temperature tiče. Od tega je bil leta 1988 daleč najhladnejši v zadnjih 30 letih – povprečna mesečna temperatura je bila kar 4,2 °C pod povprečjem. In ne samo to, le zadnja dva dni je bila povprečna dnevna temperatura nad mesečnim povprečjem in le dvakrat se je čez dan segrelo malo nad 10 °C.

Najtopleje je bilo 9. novembra 2015, ko smo v Metliki izmerili novembrski rekord, 25,6 °C.