OSEBNI STEČAJ

Prijatelj Katarine Kresal živi na veliki nogi in prosi sodišča, naj se ga usmilijo

Ž. K.
4. 11. 2018, 08.31
Posodobljeno: 4. 11. 2018, 08.31
Deli članek:

Nekdaj razvpitemu poslovnežu Igorju Juriju Pogačarju ni dovolj, da so mu sodišča dovolila izbris dolgov, zdaj bi se rad predčasno znebil še osebnega stečaja.

Arhiv
Osebni stečaj Igorja Jurija Pogačarja je predlagala Factor banka.

STA
Stečajni upravitelj Miran Kos meni, da je 500 evrov vse, kar lahko dobi od nekdanjega milijonarja.

Igor Jurij Pogačar, nekdanji lastnik podjetja RAM Invest, ki ga je pokopala zgodba z oddajo stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada, v času ministrovanja njegove prijateljice Katarine Kresal, bi spet rad začel bogateti. A ob tem ima samo eno majčkeno težavico. Leta 2015 se je znašel v osebnem stečaju, zaradi česar bi večino svojih dohodkov, ki bi jih ustvaril do leta 2020, moral nakazati v stečajno maso za poplačilo okoli 10 milijonov evrov dolga, ki ga je pustil za sabo. Da bi se čim večji del tega dolga poplačal, bi moral skrbeti stečajni upravitelj Miran Kos, brat nekdanjega kriminalista, podpredsednika protikorupcijske komisije in nogometnega sodnika Draga Kosa.

Bobo
Stavba, v kateri je v času ministrovanja Katarine Kresal deloval NPU, zgradil pa jo je Pogačarjev RAM invest.

Drobiž

A od leta 2015 pa do danes je Igor Jurij Pogačar, čigar premoženje so v zlatih časih ocenili na več kot 30 milijonov evrov, v stečajno maso nakazal manj kot 500 evrov. Če človek nima, pač nima. In njegov stečajni upravitelj meni, da tudi ne bo imel. Vsaj dokler bo v stečajnem postopku. Ta naj bi bil kriv, da nekdanji milijonar ne more služiti. Ko bo prost bremen, naj bi posli stekli kot po maslu. Zato je že meseca julija sodišču v Kopru predlagal, naj gospodu Pogačarju predčasno odpustijo vse dolgove. Miran Kos je namreč prepričan, da Pogačar denarja nima in ga tudi v naslednjih dveh letih ne bo imel.

Sodišče v Kopru je Igorju Juriju Pogačarju odločilo odpustiti dolgove ter mu naložilo preizkusno dobo štirih let in sedem mesecev. Vseh dolgov bo prost junija 2020. 

Pravočasno poskrbel zase

Da Igor Jurij Pogačar premoženja nima, je jasno že od leta 2012, ko je začel sistematično vse nepremičnine prepisovati na svojo dolgoletno partnerico Majo Mikuž. V njeni lasti je tako pristala tudi hiša v Trnovem v Ljubljani, a si je takoj po prepisu Pogačar zagotovil tudi dosmrtno služnost v hiši, da te ne bi kdo zasegel, pa je na njej še pol milijona zemljiškega dolga. Kljub temu ima Pogačar stalni naslov prijavljen v luksuzni soseski v Luciji, ki jo je gradilo podjetje Gašparja Gašparja Mišiča. Spletni portal Siol poroča, da naj bi se Pogačar po svetu prevažal v luksuznem audiju Q7, katerega vrednost se lahko povzpne tudi prek sto tisoč evrov. Edini prihodki, ki naj bi jih imel Pogačar, pa naj bi bila plača, ki jo zasluži v podjetju STDS, ki je v seveda lasti njegove dolgoletne partnerice. Po do zdaj znanih podatkih naj bi imel plačo okoli tisoč evrov neto, a ker plačuje še preživnino, za poplačilo milijonskega dolga ne ostane nič.

Stečajni upravitelj nadzoruje vse premoženje dolžnika. Ta tako posluje prek blokiranega računa in le prek bančnega okenca. Stečajni upravitelj lahko izpodbija tudi vse posle, sklenjene do tri leta pred osebnim stečajem. 

Sodniki ne popuščajo

Kot smo zapisali, je Miran Kos prvič predčasni odpust dolgov predlagal že julija, a ga je sodišče v Kopru zavrnilo. »Sodna praksa je že izpostavila, da namen instituta odpusta obveznosti ni razbremenitev prezadolženih oseb brez njihovega truda za poplačilo upnikov, temveč vrnitev takšnih oseb v premoženjske razmere, ki jim omogočajo normalno življenje, vendar šele po tem, ko jim kljub njihovi stalni angažiranosti ni uspelo poplačati svojih upnikov,« je takrat zapisalo sodišče. A kot kaže, si gospod Kos resnično želi, da bi gospod Pogačar lahko znova zažarel v polnem podjetniškem sijaju, saj se je pritožil na Višje sodišče v Ljubljani. Po poročanju portala Siol so tudi sodniki v Ljubljani ugotovili, da nič »ne kaže na to, da bi si dolžnik prizadeval kakorkoli poplačati upnike, ampak ravno obratno«.

Google Maps
Luksuzno naselje v Luciji, kjer je uradno prijavljen Igor Jurij Pogačar.

Pojasnilo

Zagotovo se marsikdo ob branju zgornjih vrstic sprašuje, zakaj je Miran Kos tako zagnan v želji, da bi zadevo predčasno zaključil. Kot je pojasnil koroški stečajni upravitelj, je jasno, da denarja od Pogačarja ne bo dobil, s podaljševanjem agonije pa naj bi davkoplačevalcem nastajali le dodatni stroški.