Dravska dolina

Prvi del sanacije končan, opozarjajo na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

S.R./STA
2. 11. 2018, 17.39
Posodobljeno: 2. 11. 2018, 17.42
Deli članek:

Po torkovi nesreči na cesti med Dravogradom in Mariborom, v kateri sta zaradi padca skale na avtomobil umrla voznik in sopotnica, so opravili prvi del sanacije.

PGD Radlje
V hudi nesreči na cesti Brezno - Radlje sta umrli dve osebi.

Postavili so zaščitne betonske ograje in izkopali lovilni jarek. Promet na glavni cesti po Dravski dolini poteka izmenično enosmerno, so pojasnili na direkciji za infrastrukturo. V lovilni jarek, ki so ga skopali ob vozišču, se bo ujelo morebitno padajoče kamenje. S sanacijo bodo nadaljevali v prihodnjem tednu, ko bo tudi več jasnega glede stanja na pobočju.

Na Direkciji RS za infrastrukturo so sicer ocenili, da je bil padec skale najverjetneje posledica ujme oziroma obilnega deževja. Ob ponovnih napovedih obilnejših padavin Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju zahodne, južne in osrednje Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. 

Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, pa tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.