Odrezani od sveta

"To, kar se je danes zgodilo tukaj, je nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi"

T.L./STA
30. 10. 2018, 15.51
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 16.28
Deli članek:

Z agregati so ljudem, ki so odrezani od sveta, zagotovili elektriko, s helikopterji so jim pripeljali tudi vodo in hrano.

Bobo
Del ceste je dobesedno odneslo.

Vodna ujma je ponoči vas Jelendol z okoli 190 prebivalci odrezala od sveta. Danes so jim zagotovili elektriko, vodo in hrano, obvozno cesto bi lahko vzpostavili v dveh dneh, medtem ko bo sanacija glavne ceste trajala precej dlje. Ujma, kakršna je kraj nazadnje prizadela leta 1938, sicer ni terjala življenj, povzročila pa je veliko škode.

Posledice ujme na tržiškem območju so si ogledali tudi predstavniki ministrstva za okolje in prostor, Agencije RS za okolje in Direkcije RS za vode, ki sta jim tržiški župan Borut Sajovic in poveljnik civilne zaščite Drago Zadnikar predstavila nočno dogajanje in trenutno stanje.

"Prek slapa in doline smo se prebili vse do zadnjih vaščanov v Jelendolu. Višje kot greš, slabše je in preprosto ne moreš verjeti, da je kaj takega res možno. Škoda je ogromna, manjka 20 mostov in sedem do osem kilometrov dolga cesta je na številnih mestih odsekana," je pojasnil Sajovic in dodal, da je bilo ponoči na terenu okoli 80 gasilcev in predstavnikov interventnih služb, sedaj pa jih je okoli 200.

STA
Ujma v Tržiču povzročila največ škode na vodni in prometni infrastrukturi.

Policist v civilu eno osebo rešil pred najhujšim

Z agregati so ljudem, ki so odrezani od sveta, zagotovili elektriko, s helikopterji so jim pripeljali tudi vodo in hrano. "Ljudje so optimistični in držijo skupaj. Tukaj v Alpah nas marsikaj udari, ampak zlomi pa nikoli," je izpostavil Sajovic in dodal, da na srečo ni bilo nobene človeške žrtve, čeprav je eno osebo voda skoraj odnesla, a jo je policist v civilu rešil.

Poplavljene so bile tudi nekatere hiše. "Vem, da je ljudem v poškodovanih hišah težko, ampak ker nekateri ljudje ne morejo domov in je zima pred vrati, bomo dali prednost sanaciji ceste," je poudaril Sajovic in dodal, da bi v dveh dneh predvidoma lahko zagotovili zasilen obvozni dostop do Jelendola, sama sanacija ceste pa naj bi trajala od dve do tri leta.

STA
Ujma v Tržiču povzročila največ škode na vodni in prometni infrastrukturi.

Škode za več kot 10 milijonov evrov

Uničene ceste so občinske. Sajovic, ki škodo ocenjuje na več kot 10 milijonov evrov, pa računa, da jim bo na pomoč priskočila tudi država. Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon je zagotovil, da bosta pri sanaciji občina in država sodelovali.

"To, kar se je danes zgodilo tukaj, je nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi. Gre za izjemen dogodek, ki so mu botrovali močan veter in ogromne količine vode," je poudaril Prijon in dodal, da so to situacije, ki naj bi se zgodile vsakih sto let, sedaj pa se zaradi podnebnih sprememb dogajajo pogosteje. Čeprav so glavni onesnaževalci planeta drugje, tudi mi lahko po svojih najboljših močeh prispevamo, da bo prihodnost boljša, je prepričan.

Bobo
Katastrofa po ujmi v Tržiču.

"Na srečo ni bilo človeških žrtev, saj so se naše službe, ki so opozorile na nevarnost, civilna zaščita, občinske uprave in gasilci res izkazali," je izpostavil Prijon in dodal, da se je v izjemnih dogodkih, ko pridejo v tako kratkem času tako velike količine vode, brez dobre organizacije in takojšnjega ukrepanja nemogoče izogniti človeškim žrtvam.

Direktorica Urada za upravljanje z vodami na Direkciji RS vode Suzana Stražar je povedala, da se je vse skoncentriralo na ozkem območju in da takšnih posledic niso pričakovali. V ureditev tržiških vodotokov so že po ujmah leta 2003 in 2007 vložili okoli dva milijona evrov. Vendar je v kratkem obdobju priteklo toliko vode, da tudi ukrepi iz poplavne študije tega ne bi prenesli.

"Škoda je precejšnja. Moramo počakati, da voda odteče, da bomo videli dejansko razsežnost," je povedala Stražarjeva, ki računa, da bodo prihodnji teden znane bolj točne številne. Najprej se bodo lotili intervencijskih del za vzpostavitev pretočnosti vodotokov, nato se bodo odločali o nadaljnjih sanacijskih ukrepih, ki so po takem dogodku nujni.