Pozor!

Izredno opozorilo: sunki vetra nad 70 km/h in poplave

T.L.
27. 10. 2018, 21.19
Posodobljeno: 27. 10. 2018, 21.21
Deli članek:

Sunki vetra nad 70 km/h se lahko pojavijo tudi na izpostavljenih mestih po nižinah. Veter bo v nedeljo zvečer prehodno oslabel in se znova okrepil v ponedeljek popoldne.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Vremenoslovci so že napovedali vremensko neugodne vremenske razmere za konec tega tedna. Pozno popoldne pa je Agencija za okolje (Arso) objavila dve novi opozorili: eno zaradi močnih padavin in vetra, drugo zaradi poplav.

V nedeljo bo predvsem v višjih legah pihal jugozahodnik s hitrostjo med 70 in 90 km/h. Sunki vetra nad 70 km/h se lahko pojavijo tudi na izpostavljenih mestih po nižinah. Veter bo v nedeljo zvečer prehodno oslabel in se znova okrepil v ponedeljek popoldne. V ponedeljek zvečer in v noči na torek bo pihal močan veter južnih smeri. Veter bo do torka zvečer oslabel.

Že od 40 do 90 litrov dežja na kvadratni meter

Od sobote zjutraj do 18h je v severozahodni Sloveniji že padlo od 40 do 90 litrov dežja na kvadratni meter, drugod manj. V nedeljo se bodo padavine razširile na večji del Slovenije, obilne padavine se bodo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji nadaljevale do torka zjutraj. Vmes bodo tudi krajevno močnejši, lahko tudi dolgotrajnejši nalivi. Meja sneženja bo med 2300 in 2500 m. Nekoliko se bo znižala v torek zjutraj in sicer do okoli 1600 m. V torek čez dan bodo padavine predvidoma le še v severozahodni Sloveniji, drugod bo povečini suho.

Od sobote zvečer do torka zjutraj pričakujemo v zahodni polovici države še od 150 do 300, krajevno na severozahodu lahko tudi do 400 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod bo padavin manj.

V naslednjih urah se bo pretok reke Drave na meji z Avstrijo hitro povečal ter bo predvidoma tekom noči ustaljen pri 1000 m3/s. Pri tem se bo reka Drava razlivala na izpostavljenih območjih.

Naraščanje rek in poplavljanje morja

V nedeljo do noči na ponedeljek bodo ob možnih dolgotrajnejših nalivih hitro naraščale sprva manjše reke. Ob tem so možna posamezna razlivanja rek. Pojav je verjeten v zahodni, osrednji, južni in deloma vzhodni Sloveniji. 

V nedeljo bo morje okoli 12. ure zaradi kombinacije povišane gladine in valovanja poplavljalo nižje izpostavljene dele obale.