Nova stanovanja

Kaj in kje prodaja DUTB za gradnjo stanovanj

T.L./STA
27. 10. 2018, 07.40
Deli članek:

DUTB prodaja zemljišča za 1200 stanovanj v Ljubljani.

Profimedia
Kot pravijo v DUTB, je zanimanje tako domačih kot tujih vlagateljev veliko.

DUTB trenutno prodaja 17 zemljišč, ki so namenjena za gradnjo stanovanjskih stavb, od tega šest večjih na območju Ljubljane, na katerih je po trenutnih načrtih možna gradnja okoli 1200 stanovanj. Kot pravijo v DUTB, je zanimanje tako domačih kot tujih vlagateljev veliko. Za projekt skupnih vlaganj v Glincah pogajanja še potekajo.

"Zanimanje za stavbna zemljišča je precejšnje. Veliko je domačih investitorjev, nekaj tudi tujih. Če bodo ponudbe v redu, bomo zemljišča prodali, ne morem pa zagotoviti, da bodo ponudbe povsod takšne, kot jih pričakujemo," je povedal direktor upravljanja nepremičnin pri Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) Andrej Lazar.

Rožna dolina

Najvišja informativna prodajna cena je postavljena za paket 30 parcel skupne površine okoli 16.700 kvadratnih metrov v Rožni dolini, sedem milijonov evrov brez davka. "To je najbolj elitna lokacija v Ljubljani, gre za najdražji del mesta in naša pričakovanja so višja," pravi Lazar. Po trenutnih načrtih je tam predvidenih 130 stanovanj v treh večstanovanjskih objektih. Zavezujoče ponudbe zbirajo do srede.

Načrtovani gradnji v Rožni dolini nasprotuje civilna iniciativa, ki je spomladi v peticiji, ki so jo predali županu, med drugim zahtevala prepoved gradnje večstanovanjskih blokovskih objektov. Kot pravi Lazar, potencialne vlagatelje o vseh odprtih vprašanjih glede zemljišča seznanijo.

Kamnolom Podutik

DUTB prodaja tudi območje nekdanjega kamnoloma v Podutiku, in sicer 14 zemljišč skupne površine 44.500 kvadratnih metrov, za katera je na spomladanskem pozivu pričakoval 6,6 milijona evrov brez davka, a interesa ni bilo. Prejšnji lastnik je že izvedel urbanistični natečaj, zmagovalna rešitev pa je predvidela okoli 360 stanovanj deloma v blokih, deloma v terasastih stavbah.

Za obe zemljišči, v Rožni dolini in v Podutiku, je treba sicer sprejeti še občinski podrobni prostorski načrt (OPPN). Lazar pravi, da so vlagatelji zaradi tega, ker za zemljišča, ki jih prodajajo, večinoma še ni teh načrtov, bolj previdni. Zato v DUTB razmišljajo o možnosti, da bi se s potencialnim kupcem dogovorili, da bi plačal določeno aro, DUTB pa bi izvedla postopke za sprejem teh načrtov. Ko bi bili ti sprejeti, bi kupec poravnal preostanek kupnine.

Glince

Ti akti pa so že sprejeti za bližnje zemljišče v Glincah, za katero DUTB pripravlja projekt skupnih vlaganj z izbranim zasebnim partnerjem. Kot je povedal Lazar, je možnih partnerjev več, z vsemi se še pogajajo, dokončna odločitev bo sprejeta v kratkem.

Predvideno je, da bodo projekt izvedli prek skupnega podjetja, v katerega bo DUTB vložila zemljišče in imela 49,99-odstotni delež, zasebni partner pa denarni vložek in 50,01-odstotni delež. Skupno podjetje bo nato izvedlo izvedlo projekt, vključno z gradnjo stanovanj in njihovo prodajo. Lazar pričakuje, da bodo po sklenitvi partnerstva v približno pol leta pridobili gradbeno dovoljenje.

"Pričakujemo, da bo projekt zelo uspešen. Glede na trenutne izračune bi dobili precej večji izkupiček, kot če bi prodali samo zemljišče," je dejal Lazar.

DUTB je na spomladanskem pozivu za prvi del prve faze - prva faza predvideva skupno okoli 180 stanovanj, od tega 50 stanovanj v prvem delu in 130 v drugem - od zasebnega partnerja pričakovala vsaj 1,27 milijona evrov. V drugi fazi je predvidenih še dodatnih 120 stanovanj.

Parmova

Naprodaj je okoli 13.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče med Parmovo in Kurilniško ulico, na katerem je dovoljena gradnja stavb do okoli 52 metrov višine. DUTB v oglasu najnižje pričakovane cene ne določa.

Zemljišče DUTB je del območja, za katerega so ljubljanski mestni svetniki 15. oktobra sprejeli odlok o OPPN Parmova. Ta ureja 52.000 kvadratnih metrov veliko območje, od česar bo 30.000 kvadratnih metrov namenjeno stanovanjski gradnji, dovoljenih je do skupno 555 stanovanj v večstanovanjskih stavbah.

Zemljišče DUTB je del prostorske enote 1 (PE1) na južnem delu, ki je skupno velika 17.000 kvadratnih metrov, na njej pa je predvidena gradnja šestih objektov s 330 stanovanji. Investitor bo moral za začetek gradnje kupiti tudi preostali del PE1, torej še 4000 kvadratnih metrov zemljišč. Na prostorskih enotah PE2 in PE3 je predvidena gradnja 225 stanovanj.

Večji lastnik zemljišč na območju OPPN je poleg DUTB še država, manjši deli pa so v lasti Slovenskih železnic, Mestne občine Ljubljana, Energoplana, Jatne, Linka, Ferspeda, Islamske skupnosti v RS, Protrada in zasebnih lastnikov, so za STA povedali na občini.

Ostala zemljišča

DUTB prodaja tudi zemljišče ob Stolpniški ulici v bližini Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča. Zemljišče je površine okoli 18.000 kvadratnih metrov, predvidena pa je gradnja doma za starejše za 150 oseb ter 80 varovanih stanovanj.

Naprodaj je zemljišče ob Vilharjevi ulici površine okoli 10.000 kvadratnih metrov, kjer so trenutno starejši objekti in parkirišče, DUTB zanj pričakuje vsaj 4,5 milijona evrov. Na zemljišču je po sedanjem občinskem prostorskem načrtu dovoljena gradnja okoli 43.000 kvadratnih metrov nadzemnih bruto etažnih površin, v katerih so dopustne poslovno-upravne dejavnosti, hotel in bivalne zmogljivosti, ki lahko obsegajo 30 odstotkov bruto etažnih površin.

Ostala večja zemljišča DUTB so v Dolskem v Dolu pri Ljubljani (52.000 kvadratnih metrov, 64 parcel), na Vrhniki (21.500 kvadratnih metrov, 144 stanovanj v osmih stavbah), v Kranju za sosesko Kozolci (26.500 kvadratnih metrov, 395 stanovanj), v Srakovljah (20.000 kvadratnih metrov, 22 parcel) in Britofu (27 samostojnih hiš, dva dvojčka in sedem vrstnih hiš), v Šmarjah pri Kopru (en blok z osmimi stanovanji, trije bloki s 36 stanovanji in 16 vrstnih hiš), v Mariboru pri Europarku (735 stanovanj), na Taboru (132 stanovanj) in ob Iztokovi ulici za sosesko Studenški razgledi (250 stanovanj), v Celju ob Dečkovi cesti (v dveh stolpnicah 94 stanovanj) in v Splitu na Hrvaškem (128 stanovanj in osem apartmajev).