Babji ravs

Na sodišču, ker ji je na televiziji gledala pod krilo

Nenad Glücks / Reporter
23. 10. 2018, 19.55
Posodobljeno: 23. 10. 2018, 21.23
Deli članek:

V sodni dvorani sta se na nasprotnih straneh znašli nekdanji novinarki slovenske komercialne televizije Nova24TV Sofija Pika Simić in Vesna Mlakar (prej znana kot Vesna Vilčnik).

Primož Lavre
Tožilstvo preganja Sofijo Piko Simić (ob njej odvetnik Radovan Cerjak).

Mlakarjeva, ki je pod priimkom Vilčnik odmevno nastopala v kampanji proti družinskemu zakoniku, Simićevi očita kaznivo dejanje šikaniranja na delovnem mestu. Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora.

Intimno razmerje porušilo hierarhijo?

Nekdaj zaposleni na televiziji imata različni interpretaciji dogajanja v uredništvu leta 2016. Formalno je bila Mlakarjeva v organizacijskem smislu Simićevi nadrejena, saj je opravljala delo dnevne urednice, Simićeva pa je bila »zgolj« novinarka. Toda slednja je bila v intimnem razmerju s programskim direktorjem televizije Borisom Tomašičem, ki naj bi jo ščitil. Mlakarjeva je izpovedala, da je morala zaradi verbalnih napadov Simićeve večkrat oditi na bolniški dopust, ker ni bila več sposobna za delo. Izogibala se je jemanju antidepresivov, a si je zaradi sekiranja »uničila« želodec. Zdravnica ji je svetovala sprehode, druženje, vendar je bila včasih tako zdelana, da ni zmogla niti skuhati kosila.

Ob enem izmed incidentov na televiziji je Simićeva pogledala pod krilo Mlakarjeve in komentirala, da ne nosi hlačk, kar je slednjo povsem iztirilo, zlasti ker so bili navzoči tudi drugi novinarji. Bila je zgrožena, osramočena, prestrašena, kaj vse še pride. Med enim izmed hujših konfliktov ji je, tako Mlakarjeva, Simićeva odkrito grozila, zato se je zelo prestrašila, se vsa tresla …

Zatekla se je v avto na parkirišču, klical jo je Aleš Hojs (predsednik upravnega odbora televizije), govorila je z Alešem Primcem (članom upravnega odbora televizije) in ta ji je ponudil zatočišče. S tem naj bi jo zavedel, da se ni takoj odpravila na policijo. Aleš Hojs naj bi Mlakarjevi dejal, da bo vse uredil, vendar ni. Kot pravi Mlakarjeva, je bilo to, da ji je Simićeva grozila v snemalnici, zanjo izredno stresno.

V zvezi s tem je Tomašič pričal, da sta obe kričali druga na drugo; Simićevo je odvedel v pisarno, Mlakarjevo pa je odpeljal Božo Predalič (član upravnega odbora televizije). Tudi Simićeva trdi, da je Mlakarjeva kričala nanjo, vendar se ta tega ne spomni. Na koncu je Mlakarjeva dala izredno odpoved in tožila podjetje. Poravnali so se z izplačilom treh plač.

Primož Lavre
Vesna Mlakar Simićevi očita šikaniranje na delovnem mestu.

Povod - kratki roki

Do kratkih stikov s Simićevo je prihajalo zaradi težav pri organizaciji dela – kratkih rokov, snemanj. V tem smislu je bila Mlakarjeva nadrejena Simićevi in ta je na sodišču prikazala, da je bila med novinarji posebno obremenjena in pod stresom. Zaslišana je bila nekdanja novinarka Anja Dangubič, ki je ob enem izmed incidentov pomagala Mlakarjevi, ko jo je zmerjanje Simićeve popolnoma potrlo. Boris Tomašič, programski direktor, je ob zaslišanju dejal, da so bili ob zagonu televizije vsi pod stresom. Simićeva in Mlakarjeva si nista bili simpatični. A Mlakarjeva je poskušala na silo v slogu »tako bo, ker sem jaz tako rekla« uveljavljati avtoriteto zoper Simićevo in celo proti njemu.

Konflikte med novinarkama je Tomašič označil za babji ravs, pri čemer pravi, da Mlakarjeva ni imela pojma o delu na televiziji. Nobena pri »ravsu« ni bila »uboga reva«, je obenem pripomnil. Včasih se je Mlakarjeva po njegovem mnenju vedla nenavadno: mladim novinarjem naj bi govorila, da jo vzburja, ko so v oblekah, kako se lahko naučijo doseči orgazem brez ejakulacije in podobno. Spet drugič je bila potrta. Kasneje je televizijo zaradi prenizke plače zapustila tudi Simićeva.