»Direktorske goljufije«

Računovodkinja nasedla in lažnemu direktorju »podarila« 50.000 evrov

S.R.
23. 10. 2018, 13.48
Posodobljeno: 23. 10. 2018, 13.57
Deli članek:

Celjski policisti so v preteklih dneh obravnavali primer tako imenovane direktorske goljufije, pri kateri je iz podjetja v tuje žepe odšlo kaj 50.000 evrov.

Splet
Dobro preverite, preden nakažete.

V Sloveniji v zadnjem času zelo razširjene »direktorske goljufije« vedno znova najdejo pravo tarčo. Tako je bilo tudi tokrat, ko se je na elektronsko sporočilo sleparja odzvala zaposlena v gospodarski družbi s sedežem na širšem območju Celja, sporočajo iz PU Celje. Lopov se je v sporočilu predstavljal kot njen direktor in jo povprašal, če na bančnem računu sedi dovolj denarcev. Preverila je in mu potrdila, nakar ji je lažni direktor posredoval natančne podatke tuje banke in znesek, ki naj ga nakaže. Avtoriteta je bila prevelika, uslužbenka pa se ni obotavljala in denar v dobri veri nemudoma nakazala.

Na račun je nakazala 50.000 evrov, a goljufu to ni bilo dovolj, le dan pozneje ji je poslal novo »naročilo.« Uslužbenka je bila tokrat pozorna, opazila je namreč, da sporočilo prihaja z drugačnega elektronskega naslova, kot ga uporablja»pravi«direktor. Posvetilo se ji je, da je bila že dan poprej žrtev prevare in da je bila družbi storjena znatna premoženjska škoda.

Ne nasedajte

Ker so se tovrstne prevare v Sloveniji zelo razpasle, policisti vse osebe, ki so pooblaščene za poslovanje z bančnimi računi družb oziroma pravnih oseb, pozivajo, naj bodo pri tovrstnih nakazilih še posebej pazljive. Preden razvežejo mošnjiček, še opozarjajo, naj v primeru dvoma pri odgovornih osebah ponovno preverijo resničnost vsebine, pri elektronskih sporočilih s pozivi k nakazilu, ki naj bi jih poslale poslovodne osebe družbe, pa dobro preverijo elektronski naslov pošiljatelja. Pogosto je razlika le v črki elektronskega naslova. Gre za zelo iznajdljive goljufe, ki ponavadi sedejo na lažni direktorski stolček, a se včasih predstavljajo tudi za dobro sodelujoče poslovne partnerje.

»V primeru zaznanih poskusov goljufij ali goljufij in posledično oškodovanj, naj oškodovanci takoj obvestijo poslovno banko, s katero poslujejo, in zadevo takoj prijavijo najbližji policijski enoti,« še sporočajo iz PU Celje.