Upokojenci

Alenka Bratušek ogroža Karla Erjavca

Mihael Korsika
21. 10. 2018, 07.37
Deli članek:

Alenka Bratušek je v pismu premierju Marjanu Šarcu opozorila, da v stranki SAB ne bodo odstopili od zahteve za dvig pokojnin na dostojno raven. Politični analitik Sebastjan Jeretič meni, da je prihodnost Desusa v zraku.

STA
Alenka Bratušek in Karl Erjavec leta 2014, ko si še nista hodila v zelje.

Stranka Alenke Bratušek (SAB) je le 33 dni po potrditvi vlade v državnem zboru na premierja in prvaka LMŠ Marjana Šarca naslovila zahtevo za sklic koalicijskega vrha. V času od odstopa prejšnje vlade, ko je bila izvršilna oblast paralizirana, so je nabralo veliko perečih problemov, ki zahtevajo takojšnje odzive.

K temu je močno pripomogel tudi prejšnji premier Miro Cerar, zaradi odstopa najbolj namočil sindikate javnega sektorja, ki so bili prisiljeni v zamrznitev zahtev in pogajanj. Posledice njegovega političnega manevra, brez katerega bi verjetno na parlamentarnih volitvah dosegel občutno slabši rezultat, zdaj žanje premier Šarec, ki mu sindikati niso dali običajnih sto dni miru.
Tega mu ne privoščijo niti koalicijski partnerji. SAB je v zahtevi za sklic koalicijskega vrha poudarila dve ključni zavezi v letošnjem letu. Prva je skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu, druga zaveza pa ureditev položaja upokojencev. Bratuškova je sicer še ocenila, da je denarja na postavki transferjev za pokojnine ob sprejetem proračunu za leto 2019 več kot dovolj za uresničitev dogovorov iz koalicijskega sporazuma.

STA
Premier Marjan Šarec pravi, da zahteva za koalicijski vrh ne pomeni nič dramatičnega.

Resen problem ali piar?

Bratuškova je ob tem Šarca opozorila, da v SAB ne bodo odstopili od zahteve za dvig pokojnin na dostojno raven. »V SAB koalicijske pogodbe nikdar nismo dojemali kot nekakšnega seznama želja, ampak kot dogovor o sodelovanju in dogovor o tem, kaj bomo zares naredili,« so nam v petek pojasnili v stranki. SAB predlaga dvig odstotka za odmero pokojnine za pet odstotnih točk, zaradi česar bi bile pokojnine višje za približno deset odstotkov, kar bi državo po njihovih izračunih stalo 17 milijonov evrov na leto.

V noveli zakona o spremembah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predlagajo še izplačilo letnega dodatka v dveh višinah, kot je bilo to urejeno pred krizo. Izplačilo regresa po tem predlogu bi okvirno stalo dodatnih 21 milijonov evrov.
Vrh koalicije sicer v SAB zahtevajo, ker je minister za finance Andrej Bertoncelj po besedah Bratuškove na torkovem delovnem posvetu vlade opozoril, da bo ob potrjenih izhodiščih za pogajanja z javnim sektorjem krepko omejen, in če bodo nekomu razdelili velik del pogače, bo pač bistveno manj ali skoraj nič ostalo za druge.

V Desusu na naša vprašanja niso odgovorili. Kot je Erjavec v četrtek povedal za STA, sam ni bil prisoten na celotnem delovnem posvetu vlade in ne more presoditi izjav ministra za finance, ki jih je navedla Bratuškova. Če je res, kar pravi, imajo po besedah Erjavca resen problem in vlada ne bo dolgo, če ne, pa gre za piar in vihar v kozarcu vode.

STA
Premier bo imeli veliko dela z miritvijo odnosov v koaliciji, meni politični analitik Sebastjan Jeretič.

Prihodnost Desusa v zraku

O dogajanju okoli upokojencev smo povprašali političnega analitika Sebastjana Jeretiča. »Alenki Bratušek gre najprej čestitati za vrhunsko analizo in strategijo osredotočenja na upokojensko bazo Desusa, kar ji je omogočilo politično vrnitev na sceno. Tudi njeni prvi in zelo odločni koraki v tem mandatu kažejo na velik potencial za nadaljnjo rast podpore, medtem ko je prihodnost Desusa še v zraku,« je prepričan analitik.

Zaradi takšnih potez SAB bo imel predsednik vlade Marjan Šarec po njegovi oceni ogromno dela z miritvijo odnosov v koaliciji. »Njegova prva naloga je krepitev zaupanja koalicijskih partnerjev, da lahko mandat pripeljejo do konca in predvolilne poteze preložijo na zadnje leto,« zaključuje analitik.