Po dolgih pripravah

Spektalurna prestavitev 65-tonske kapelice v Gabrniku

Monika Horvat / Štajerski tednik
20. 10. 2018, 20.10
Deli članek:

V torek dopoldne je v naselju Gabrnik v občini Juršinci potekal spektakularen dogodek. Izvedli so zahtevni gradbeni postopek, prestavili so namreč 65-tonsko kapelico.

Monika Horvat
Tako so oklenili kapelico … in jo v približno 10 minutah z dvigalom prestavili.

Dela v zvezi s celostno ureditvijo Gabrnika potekajo v polnem obsegu. Zaradi izgradnje krožišča so morali prestaviti tamkajšnjo kapelico na primernejše zemljišče. Prestavitev kapelice je potekala ta teden, dogodek pa je bil prav spektakularen. Zahtevno delo strokovno usposobljenih delavcev je z zanimanjem spremljajo lepo število okoliških prebivalcev in drugih občanov z županom občine Juršinci Alojzom Kaučičem na čelu, ki so dogodek ovekovečili tudi s fotoaparati in mobilnimi telefoni.

Priprave potekale kar dva tedna

Kapelico so v enakem stanju, kot je bila, v pičlih 10 minutah uspešno prestavili na nasprotno stran ceste, ob tamkajšnji gasilski dom. To zahtevno delo je opravilo podjetje Dvig z Vrhnike. Prestavitev je stala približno 30.000 evrov. »Predpriprave so potekale približno 14 dni. Najprej smo morali celotno kapelo odkopati vse do temeljev. Potem so naši podizvajalci izvedli konstrukcijo in podbetonirali tla, da smo lahko na ta način dvignili kapelo. Kapelo je bilo treba tudi razpreti in povezati z jeklenimi profili, da je bila stabilna. Kapela zdaj stoji na stabilni plošči, izvedli smo tudi hidroizolacijo, tako da je zaščitena proti vlagi. Kot ste lahko videli, je dvig stoodstotno uspel,« je bil po uspešni prestavitvi zadovoljen vodja gradbišča Janez Prelog iz Cestnega podjetja Ptuj. Kot je še dejal, je to ena najtežjih kapelic, ki so jih do zdaj prestavili. Težka je okoli 65 ton.

Spomeniško zaščitena kapela tako že stoji na primernejšem mestu in bo tam stala najbrž še več desetletij. Na zdaj že nekdanjem mestu kapelice pa je, kot je dejal Prelog, predviden vozni pas v novozgrajeno krožišče.

Prestavitev kapele je del dvoletnega projekta, v okviru katerega bodo poleg izgradnje krožišča uredili cesto skozi naselje v dolžini 624 metrov, izvedli sanacijo mostička prek potoka Krka v neposredni bližini krožišča, poskrbeli za pločnike, cestno razsvetljavo in komunalno infrastrukturo, prenovljeno bo tudi avtobusno postajališče. Večino sredstev za 1,630.000 evrov težek projekt bo zagotovila direkcija za infrastrukturo, Občina Juršinci pa bo pri projektu prispevala 13-odstotni sofinancerski delež. V času izvajanja del je trenutno vzpostavljena polovična zapora ceste.