Ukrepi

Prihodi migrantov: usposabljali bodo reševalce in potapljače

J.P.
19. 10. 2018, 16.37
Posodobljeno: 19. 10. 2018, 18.01
Deli članek:

Minister za obrambo se je včeraj sešel s predstavniki Gasilske zveze Črnomelj in vodstvom Prostovoljnega gasilskega društva Črnomelj.

Aleksandra Pelko Jamnik, MORS
Ministrstvo za obrambo je podprlo predlog občine Črnomelj, da se zaradi nalog, povezanih z reševanjem migrantov ob prehodih meje na Kolpi, usposobi reševalce, potapljače, za reševanje v in na vodi.

Ob tej priložnosti se je ločeno srečal tudi z županjo Občine Črnomelj Mojco Čemas Stjepanovič.

Zbrani so Karla Erjavca seznanili s posledicami močnega neurja s točo in poplavami v juniju v vzhodnem delu Slovenije, ki je najbolj prizadelo prav območje Občine Črnomelj. Samo stroški intervencije, s katerimi se je vlada RS seznanila v Končnem poročilu o ukrepanju, posledicah in intervencijskih stroških, so bili ocenjeni v višini 412.659 evrov in so jih upravičenci s strani ministrstva oziroma Uprave RS za zaščito in reševanje že dobili povrnjene, skladno s sklepom vlade. Minister za obrambo si je tudi ogledal prostore gasilske zveze in PGD Črnomelj, kjer je v času intervencije deloval tudi štab CZ.

Aleksandra Pelko Jamnik, MORS
Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič in minister za obrambo Karl Erjavec.

Dodatne tri enote

V nadaljevanju so spregovorili tudi o težavah, povezanih s prehodi migrantov. Ministrstvo za obrambo je podprlo predlog občine Črnomelj, da se zaradi nalog, povezanih z reševanjem migrantov ob prehodih meje na Kolpi, usposobi reševalce, potapljače, za reševanje v in na vodi, ki bi sestavljali dodatne tri enote pod okriljem PGD Črnomelj, ki že ima status enota širšega pomena za reševanje v prometnih nesrečah in nesrečah z nevarnimi snovmi. Usposabljanje kandidatov že poteka, materialno-tehnična sredstva za delovanje enot pa bo začasno zagotovila URSZR. Minister Erjavec je povedal tudi, da bo predlagal vladi, da se v okviru zmožnosti zagotovijo dodatna sredstva za poplačilo stroškov, ki so jih občina oziroma gasilske enote že imela pri posredovanju in reševanju na vodi.

Varnostne razmere so se spremenile

Spregovorili so še o nekaterih drugim odprtih vprašanjih glede prenosa zemljišč na občino za potrebe zaščite in reševanja. Izpostavili so tudi urejanje statusa gasilca.

Minister za obrambo je zbranim predstavil širšo problematiko, ki se nanaša predvsem na prenovo strategije nacionalne varnosti, ki naj bi dala tudi odgovore glede nadaljnjega razvoja in statusa tako prostovoljnega gasilstva kot tudi drugih reševalnih sestavov. Kot je povedal minister, so se varnostne razmere močno spremenile, naravne in druge nesreče postajajo stalnica in tudi Slovenija na vse te izzive ni odporna.