ODZIV

Grožnje z nacionalizacijo: "Tega ne bi smel izjaviti niti v gostilni!"

Žiga Kariž
19. 10. 2018, 06.50
Posodobljeno: 19. 10. 2018, 09.51
Deli članek:

Mesec in pol po tem, ko je poslanec Levice podjetnikom javno zagrozil z nacionalizacijo, se strasti še niso umirile, podjetniki pa bežijo v tujino.

STA
Miha Kordiš - avtor izjave, ki je razburila del javnosti.

Poslanec Levice Miha Kordiš je konec avgusta, ko sta podjetnika Miroslav Akrapović in Ivo Boscarol zaradi predvidenih ukrepov, zapisanih v koalicijski pogodbi, napovedala umik svojih poslovnih interesov iz Slovenije, zadevo komentiral na družbenem omrežju Facebook in jima ob tem zagrozil z nacionalizacijo premoženja. 

Ustavna pravica Podjetij ne more vzeti nihče Slovenska ustava ima v svojem 33. členu zapisano, da je v Sloveniji zagotovljena pravica do zasebne lastnine in dedovanja.

Se lahko zgodi nacionalizacija?

Mlademu zagnanemu politiku se je to morda zdela duhovita ideja, a v naši državi številne družine in posamezniki še vedno niso pozabili, kako so po drugi svetovni vojni ostali brez lastnine. V Sloveniji je bilo skupaj vloženih 39.600 denacionalizacijskih zahtevkov in tudi 27 let po osamosvojitvi še vedno ni vrnjeno vse premoženje. Na nespameten zapis na facebooku se ni odzvala nobena od koalicijskih partneric, kar je predvsem pri podjetnikih vzbudilo veliko nelagodja. Eden od tistih, ki so se oglasil tudi v našem uredništvu, nam je povedal: »Nihče iz vladajoče koalicije ni rekel, to se pa ne more zgoditi. Nihče izjav ni obsodil in se od njih distanciral. Ali to dejansko pomeni, da se pri nas lahko kaj takega ponovno zgodi? Levica lahko s svojimi zahtevami izsiljuje vlado, ki nima večine. V medijih veliko berem, kaj Levica hoče, rad bi pa slišal predsednika vlade, kdaj jim bo povedal, česa ne bodo, ne morejo in smejo dobiti!«

facebook
Objava poslanca Kordiša.

Podjetniki bežijo

Čeprav je očitno, da so koalicijske stranke izjavo vidnega politika Levice vzele zgolj kot provokacijo, ki si ne zasluži večje pozornosti, pa nekateri podjetniki, ki jih skrbi za ustvarjeno premoženje, že razmišljajo o selitvi iz Slovenije. Davčni strokovnjak Ivan Simič nam je potrdil, da se je v njegovem podjetju že zglasilo več podjetnikov, ki si zaradi izjave in mlačnega odziva koalicije želijo posel preseliti zunaj meja naše države. »Ivo Boscarol je to naredil na glas, ostali bodo odšli potiho,« nam je dejal Simič. »Takih izjav se ne sme dajati niti ob pijači v gostilni, kaj šele javno. Sploh pa, če si predstavnik stranke, ki bo v Sloveniji imela odločilno vlogo pri glasovanju, in predstavniki ostalih koalicijskih strank niso izrekli svojega nasprotovanja temu,« je dodal.

Odzivi strank

Da bi podjetnike pomirili, smo povprašali koalicijske stranke, kakšen je njihov pogled na omenjeno izjavo in nacionalizacijo kot možen ukrep. V LMŠ menijo, da so o tem povedali že vse, kar je bilo treba. Da so svoj odnos do gospodarstva in podjetnikov že predstavili, izjave poslanca Kordiša pa tedaj niso komentirali in je tudi zdaj ne bodo. Pri SD menijo, da izjava poslanca Kordiša o nacionalizaciji ne spada v resen politični diskurz glede možnih ukrepov, povezanih s slovenskim gospodarstvom ali ostalimi podsistemi slovenske družbe. »Še več, to izjavo vidimo kot provokacijo v luči polemike glede določenih zapisov koalicijske pogodbe o obdavčevanju,« so še dejali. V SMC poudarjajo, da gospodarskega okolja ne oblikujejo nepremišljene in namerno provokativne izjave, temveč ukrepi, ki jih sprejema vlada. »Med njimi zagotovo ne bo nacionalizacije, kot jo bržčas razume citirani poslanec. Nič ni narobe s tem, da imamo različne poglede na razvoj gospodarstva, naravnost neresno pa je, da zahtevna vprašanja za potrebe dnevnega piarja tako zlahka prekvalificiramo v debato, ki smo je vajeni iz resničnostnih šovov,« so zapisali v odgovoru. Iz  Stranke Alenke Bratušek so nam sporočili, da so se na omenjeno izjavo odzvali takoj, ko je bila podana, in jo označili za pretirano ter ocenili, da je panika povsem odveč.