UVOZ

Nakup kurilnega olja pri sosedih se ne izplača

Mihael Korsika
17. 10. 2018, 19.55
Posodobljeno: 17. 10. 2018, 22.12
Deli članek:

Visoke oktobrske temperatura se bodo proti koncu tedna vendarle poslovile, pred vrati je tako nova kurilna sezona, ki za številne družine in tudi upokojence prestavlja pravi šok za družinski proračun, saj stroški v povprečju dosegajo 1500 evrov.

STA
Slovensko gospodinjstvo v povprečju porabi za 1500 evrov kurilnega olja.

V Sloveniji se cene za liter kurilnega olja gibljejo okoli 1,037 evra, v Italiji je to priljubljeno kurivo občutno dražje (1,037 evra), medtem ko Hrvati in Avstrijci grejejo svoje domove precej ceneje. V severni sosedi za liter kurilnega olja odštejejo 0,9054 evra, medtem ko je najcenejše kurilno olje v sosednjih državah trenutno na Hrvaškem, kjer liter stane le 6,09 kune oziroma 0,82 evra. Lahko prebivalci obmejnih krajev na severu in jugu države kupijo kurilno olje pri sosedih, saj sta obe državi članici Evropske unije, kjer velja tudi prost pretok blaga?

Dreamstime
Nabava energenta za ogrevanje pošteno osiromaši družinski proračun.

Le prek uradnega prodajalca

Tega postopka se v skladu z veljavno zakonodajo lahko lotite, a le če olje nabavite prek uradnega prodajalca energentov oziroma prek druge osebe, ki ga nabavi v njegovem imenu. Pri tem mora v drugi državi najprej plačati trošarino. »Prodajalec iz druge države članice oziroma njegov trošarinski zastopnik mora davčnemu organu v Sloveniji še pred predvideno odpremo plinskega olja za ogrevanje iz druge države članice v Slovenijo napovedati pošiljko in predložiti instrument zavarovanja plačila trošarine ter ob prejemu plinskega olja za ogrevanje obračunati in plačati trošarino,« pojasnjujejo na davčni upravi.

Zaradi razdalje dražji prevoz

Kazen od 250 do 400 evrov

Z globo od 250 do 400 evrov se kaznuje posameznik, ki ne izpolni predpisanih obveznosti pri nabavi kurilnega olja iz druge države članice EU prek uradnega prodajalca. Ob tem mora poravnati tudi trošarino.

Ob upoštevanju, da bi moral kupec poleg tega več odšteti tudi za prevoz, bi končna cena za liter kurilnega olja presegla ceno, za katero bi olje kupil pri domačem ponudniku. Ta postopek je sicer edini zakonit način uvoza kurilnega olja iz druge države članice EU.

Še večji strošek bi predstavljal uvoz iz tretjih držav, na primer Srbije ali Bosne in Hercegovine. »Če slovenski državljan nabavi plinsko olje v tretji državi, mora izvesti uvozni carinski postopek sprostitve blaga v prost promet in plačati uvozne dajatve, vključno s trošarino,« še pravijo na finančni upravi.