Obletnica

Rohneli in besneli, nato pa obžalovali

Simon Rosc
16. 10. 2018, 21.00
Deli članek:

Danes mineva 20 let od prvega fizičnega obračuna v slovenskem parlamentu. Jelko Kacin je zvil časopis, zamahnil in lopnil Iva Hvalico. A takšnih vročekrvnežev je bilo v zgodovini še več.

Bobo
Kacinu se je "snelo" ob besedi "ograjevarstvenik".

Začnimo pri najbolj znanem, že v uvodu opisanem incidentu. Pisal se je 16. oktober 1998, ko je Ivo Hvalica Jelku Kacinu očital, da si je okoli svoje hiše postavil ograjo, ki je nekoč stala okoli bežigrajske vojašnice. Ko je Hvalica izustil besedo »ograjevarstvenik«, se je Kacin spozabil in poslanca s časopisom lopnil po glavi. Hvalica je sicer pozneje trdil, da ga je Kacin udaril z roko, Kacin pa: »Mislim, da sem ga še premalo!«

Ljubico zvlekla s postelje

Leto kasneje je takratna poslanka ZLSD in igralka Jerca Mrzel poskrbela še za en incident, ki je pristal na sodišču. Fizično je namreč obračunala z Evo Rohrman, takrat novo spremljevalko njenega dolgoletnega partnerja Vinka Möderndorferja. Svojo tekmico naj bi zvlekla s postelje, se nanjo usedla in z glavo udarjala ob tla, nato pa jo še poškropila s solzivcem. Mrzelova je na sodišču trdila, da je nedolžna, da je imela zlomljeno roko in tega ni mogla storiti, a ji sodišče ni verjelo. Dosodili so ji pet mesecev pogojne kazni.

Mediaspeed
Jerca Mrzel je za obračun dobila pet mesecev pogojne kazni.

Klofnil 25-letno hčer

Nekdanji poslanec in župan občine Destrnik Franc Pukšič se je leta 2003 spozabil na neki vaški veselici, ko je s cigareto in kozarcem alkoholne pijače v roki zagledal svojo takrat 25-letni hčer. Pred vsemi ji je prisolil klofuto in nato dejanje poskušal upravičiti z besedami: »Zavedam se, da sem pri tem preveč čustveno reagiral, nikakor pa nisem bil do nje nasilen.«

Tarče novinarji

Kako je videti slab dan predstavnikov ljudstva, pa je na lastni koži občutilo tudi kar nekaj novinark in novinarjev. Spomnimo na Ladislava Troho, ki je izgubil živce na enem od predvolilnih soočenj. Zagrozil je z gladovno stavko, nato pa je moral studio zapustiti.

Nekdanjo poslanko Majdo Potrata je pogrelo vprašanje novinarke, kaj so energetske izkaznice. Nanjo je nato usula plaz vprašanj in obtožb o hudobnih prispevkih.

Nekdanji minister Janez Drobnič je grobo odrinil mikrofon novinarke komercialne televizije, ko ga je vprašala o njegovi morebitni zamenjavi. Drobnič se je za incident kasneje tudi opravičil in ga obžaloval.

Nekdanji šef slovenske tajne službe Janez Zemljarič se je razjezil nad televizijsko ekipo. Ker mu vprašanja niso bila pisana na kožo, je odrinil televizijsko kamero.