Zdravstveno zavarovanje

Nova pravila: kdaj ste upravičeni do brezplačnih zobnih vsadkov?

B.K.
16. 10. 2018, 09.17
Posodobljeno: 16. 10. 2018, 11.47
Deli članek:

V soboto so začele veljati spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ena izmed novosti je tudi pravica do zobnih vsadkov oziroma implantov. Vendar ta pravica ne velja univerzalno, pač pa le v določenih primerih. Katerih?

Profimedia
Zobni vsadki

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ) prinašajo novo pravico do brezplačnih zobnih vsadkov, a le v nekaterih redkih primerih hudih nepravilnosti ali bolezni. Skupno tem stanjem mora biti to, da za njihovo zdravljenje ni mogoča drugačna zobno-protetična rehabilitacija, sporočajo z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Dva pogoja za brezplačne zobne vsadke

Novost glede pravice do zobnih vsadkov se začne uporabljati z zamikom enega leta, se pravi od oktobra 2019.

Zavarovanec oziroma zavarovanka torej kvalificirata za zobne vsadke, ki jih v celoti krije zavarovalnica, če imata eno izmed zdravstvenih stanj, pri katerih sta upravičena do zobnega vsadka, hkrati pa mora njuno stanje biti takšno, da "ni mogoče zagotoviti funkcionalno ustrezne zobno-protetične rehabilitacije na drug način," je za Svet24 povedal Peter Rutar iz ZZZS. Gre torej za tista zdravstvena stanja, pri katerih napake ni mogoče popraviti z mostičkom, delno ali totalno protezo. "Ta stanja so resekcije v zgornji ali spodnji čeljusti, ki so posledica tumorjev, oligodontije, shize in obsežne resorpcije kosti oziroma atrofije alveolnega grebena in zdravstvenih stanjih, pri katerih zaradi kompleksnega zdravstvenega stanja ni mogoče zagotoviti funkcionalno ustrezne rehabilitacije na drug način," še pojasnjujejo na ZZZS.

Zavarovana oseba ima sicer pravico do največ štirih zobnih vsadkov v zgornji in dveh v spodnji čeljusti. Več le izjemoma, če je to nujno potrebno za zagotovitev funkcionalne rehabilitacije.

Profimedia
Zobni vsadki

Zob ne umivate redno? Kar pozabite na implant!

Ob tem nova pravila določajo tudi kontraindikacije - se pravi stanja, v katerih zavarovanec ali zavarovanka nista upravičena do zobnega vsadka, tudi če ustrezata zgoraj navedenim kriterijem. Ta stanja so tista, pri katerih je uspešnost rehabilitacije z implantom vprašljiva ali visoko rizična, ker bi lahko prišlo do zavrnitve vsadka ali drugih nezaželenih zapletov. Če zobozdravnik ugotovi tovrstno stanje, potem rehabilitacija z vsadkom za zavarovalnico ne bo upravičena. Med ta stanja se med drugim uvrščajo paradontalna bolezen, peri-implantitis, terapije z določenimi zdravili in neustrezna ustna higiena.

Bele plombe za otroke

"Za otroke do 15. leta, nosečnice in doječe matere novela Pravil uvaja belo zalivko kot pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja tudi v stranskem, (nevidnem) sektorju in tako sledi Evropski direktivi o postopnem opuščanju amalgama," pojasnjujejo na ZZZS.

Spremembe tudi pri ortodontiji

Pravila OZZ na novo urejajo tudi pravico do ortodontskega zdravljenja. Zavarovanec in zavarovanka imata tako po novem pravico do brezplačnega ortodontskega zdravljenja tudi v primeru, ko je bila potreba po takšnem zdravljenju ugotovljena po 16. letu starosti, a zgolj v primeru, ko je to zdravljenje potrebno kot predpriprava na ortognati poseg, se pravi operacijo čeljusti, ki je potrebna zaradi težkih nepravilnosti obraznega skeleta.