Nikoli dovolj

Predsednik Pahor prišel na prireditev in užalil zbrane

Žiga Kariž
15. 10. 2018, 20.15
Deli članek:

Praznovanje 50. obletnice TO je spet razplamtelo boj za zasluge ob osamosvojitvi, predsednik Pahor pa je svojim nastopom poskrbel za razburjenje.

Bobo
Borut Pahor

Kot da Slovenci nimamo dovolj delitev na leve in desne ter rdeče in črne, so se politiki odločili zanetiti nov spor in sprožiti boj za edino resnico, kdo je pravi osamosvojitelj in kdo ne. Praznovanje 50. obletnice ustanovitve teritorialne obrambe je vsaj za večino Slovencev prineslo novo zgodovinsko dejstvo: v Sloveniji smo imeli dve teritorialni obrambi.

SPORNI ZNAK

Organizatorji praznovanja 50. obletnice TO so izdelali tudi spominski znak, sestavljen iz rdeče zvezde in emblema Slovenske vojske. Predvsem rdeča zvezda je močno razburila člane VSO.

Potem ko so se obeležitve 50. obletnice TO skozi leto vrstile po vsej Sloveniji, je bila pretekli teden organizirana tudi državna proslava. Združene veteranov vojne za Slovenijo je na Gospodarsko razstavišče povabilo tudi predstavnike aktualne oblasti in odzvali so se ministri Karl Erjavec, Boštjan Poklukar in Rudi Medved, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder, v. d. generalne direktorice policije Tatjana Bobnar ter nekdanji predsednik republike Milan Kučan. A kritikom te prireditve je šla najbolj v nos prisotnost Boruta Pahorja. Predsednik države je bil še pred nastopom deležen kritik s strani desnih strank. 

Ostro nasprotovanje

Tako prireditvi kot njegovemu nastopu so nasprotovali v Združenju z vrednote slovenske osamosvojitve in društvu Moris. Celo Lojze Peterle, prvi predsednik slovenske vlade, je čutil dolžnost, da Pahorju napiše pismo in ga pouči o tem, kdo je Slovenijo branil na pravi način in kdo ne. »Od Vas, gospod predsednik, pričakujem, da boste razlikovali med TO, ki je podprla JLA, in TO, ki jo je skupaj s slovensko policijo v vojni za Slovenijo premagala. Še posebej zaradi tistih, ki so padli za slovensko svobodo,« je zapisal Peterle.

STA
Lojze Peterle je pisal predsedniku Pahorju.

Pahorjev nastop

Borut Pahor: "Tu ni kontinuitete. Vendar pa je ena vez, ki ju povezuje – ljudje. Drugače povedano, velika večina pripadnikov teritorialne obrambe pred spremembami 1990 in 1991 so bili pripadniki teritorialne obrambe kot novonastajajoče Slovenske vojske, ki je poleti 1991 vojaško zavarovala osamosvojitev Slovenije."

Teritorialna obramba je bila ustanovljena 20. novembra 1968 kot del splošnega ljudskega odpora. 

In naš predsednik je v svoji znani maniri, ko poskuša ugajati povsod in vsem, stopil na govorniški oder in zbrani množici, ki je bila tam očitno zato, ker meni, da smo imeli eno TO, ki je v veliki meri zaslužna za našo osamosvojitev, sporočil, da je bila TO v letih 1990 in 1991, v času Demosove vlade, deležna takih sprememb, da TO pred njimi in po njih ni bila ne enaka ne ista. »Tu ni kontinuitete,« je dejal.

Hkrati pa je priznal, da je bila velika večina pripadnikov teritorialne obrambe pred spremembami v letih 1990 in 1991 tudi v teritorialni obrambi, iz katere je nastala Slovenska vojska, in da so ti isti ljudje poleti 1991 vojaško zavarovali osamosvojitev Slovenije.

Žalitev

S svojim nastopom je seveda dodobra razburil zbrane in Ladislav Lipič, nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, je izjavil, da so trditve o dveh teritorialnih obrambah žalitev vseh, ki so prispevali k obrambi Slovenije. »Nam, spoštovani, ni bilo treba pisati pristopnih izjav za prehod iz ene teritorialne obrambe v drugo,« je dodal. 

Bobo
Ladislav Lipič je delitev na dve teritorialni obrambi označil za žalitev.