Gore

Zaradi povečanega obiska več dela s tujci

Mihael Korsika
15. 10. 2018, 20.00
Posodobljeno: 15. 10. 2018, 20.06
Deli članek:

Čeprav se je glavna planinska sezona že zaključila, imajo gorski reševalci še vedno precej dela, saj lepo oktobrsko vreme in visoke temperature v gore še vedno privabljajo večje število planincev.

STA
Gorski reševalci so letos posredovali že 483-krat.

13 mrtvih

V gorah se je smrtno ponesrečilo 13 oseb, še 15 mrtvih je bilo zaradi drugih nesreč (padalstvo, prometne nesreče, delo v gozdu, iskalne akcije).

Minuli konec tedna so gorski reševalci po podatkih uprave za zaščito in reševanje opravili štiri intervencije. V nedeljo dopoldne sta akciji potekali v Preddvoru in nad Bohinjem, dan prej pa si je planinka na vrhu Triglava poškodovala roko, zaradi česar je bilo potrebno posredovanje gorskih reševalcev in posadke s helikopterjem Slovenske vojske. Bovški reševalci pa so v soboto popoldne iskali tujega planinca, ki je med spustom z Vršiča proti izviru Soče v Trenti zašel s planinske poti. Na srečo so ga našli nepoškodovanega in ga pospremili v dolino.

Reševali več tujcev

Gorski reševalci so sicer letos opravili občutno več intervencij kot lani, vedno več dela pa imajo s tujci, ki vse pogosteje obiskujejo slovenske planine in gore. »Delež tujcev med ponesrečenimi se iz leta v leto veča in se bliža 40 odstotkom,« je pojasnil Jani Bele iz komisije za informiranje in analize pri Gorski reševalni zvezi Slovenije. Po njegovih besedah kakšnih posebnih odstopanj v letošnji sezoni, razen povečanja števila akcij in števila tujcev, ni opaznih.

Letos 483 posredovanj

Gorski reševalci so letos opravili že kar 483 intervencij, medtem ko so v enakem obdobju lani posredovali 422-krat. Statističnih podatkov za reševalne akcije še ni, saj jih podrobneje obdelajo šele na koncu leta.

Podrobna statistika reševanja sicer še ni pripravljena, a je že zdaj jasno, da najpogostejši vzrok nesreč ostaja zdrs oziroma padec. »Najpogosteje pride do teh nesreč pri sestopu, kjer pa se lahko kaže že slabša telesna pripravljenost, popusti psihična pripravljenost in v več primerih je vzrok tudi slabša oprema, čeprav se je stanje, kar zadeva opremo, v zadnjih letih izredno popravilo,« še pravi Bele. Po njegovih besedah je bilo tudi veliko reševanj zaradi precenjevanja svojih moči (onemoglost) in slabe priprave že doma, s seznanitvijo poti.

Najtežje so, tako Bele, reševalne akcije ponesrečenih alpinistov v stenah, kjer sta letos izstopali akciji v stenah Špika in Planjave. Kot po navadi so imeli sicer največ dela bohinjski gorski reševalci, ki so letos posredovali že 83-krat, medtem ko so lani v vsem letu opravili 72 intervencij.

Med reševanimi tudi trije psi

Bohinjski gorski reševalci so se letos ubadali tudi z reševanjem psa, ki ga je v planine vzel njegov lastnik. V drugi polovici julija so s helikopterjem posredovali na območju Soteske, kjer je planinec s štirinožcem zašel s poti in se znašel na prepadnem območju. Sama se nista mogla rešiti, moški pa je pri tem tudi izgubil nahrbtnik, ki mu je padel 100 metrov v globino. V zrak je poletel helikopter, ki je oba nepoškodovana prepeljal v dolino. Prijazni gorski reševalci so »rešili« tudi nahrbtnik planinca. Po pristanku helikopterja se je prestrašeni kosmatinec bolj kot k lastniku stiskal k rešiteljem, je takrat šaljivo zapisal tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos.

PU Kranj
Gorski reševalec so rešili tudi tri pse.

Verjetno najbolj naporen vikend so imeli gorski reševalci 25. julija, ko so s policijskim helikopterjem posredovati kar šestkrat. Najbolj naporno je bilo zanje zadnje večerno posredovanje, ko jih je planinka okoli 19. ure obvestila, da je na območju Storžiča in ne more nadaljevati poti. S seboj je imela dva psa. Eden je bil po navedbah kranjske policije prijazen, medtem ko je bil drugi popadljiv, kar je dodatno otežilo reševanje. Ob tem pes ni imel nagobčnika, čeprav so tudi gore javni kraj in tam veljajo enaki predpisi za zaščito in nadzor nad živalmi kot v mestu. »Za sabo policisti in reševalci ne puščamo nikogar, vendar tokrat ni manjkalo veliko, da bi storili ravno to in da bi planinka s psom na varnem mestu morala počakati na klasičen, daljši nočni peš spust v dolino,« je po dogodku opozoril Kos.

Kazen zaradi lažne prijave

Kot da povečano število reševanj v gorah ne bi dovolj obremenilo policistov in gorskih reševalcev, so se letos soočili tudi z lažno prijavo. Sredi julija, ko se sezona v gorah približuje vrhuncu, so prejeli klic tujca, ki je poklical na pomoč, ker naj bi z družino v slabih razmerah obstal na območju Prisojnika nad prelazom Vršič.

STA
Tujec je na Prisojniku podal lažno prijavo.

Nemudoma je stekla reševalna akcija, ko pa so kranjskogorski reševalci prišli do družine, jim je prijavitelj natvezil, da pomoči ne potrebujejo oni, temveč nekdo drug, ki naj bi bil više, na 2547 metrov visoki gori. Reševalci so zato iskanje nadaljevali vse do grebena gore, a niso našli nikogar več. Zadevo so prijavili policiji, ki je tujca kazensko ovadila zaradi zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost. Če bi si tujec takšno »šaljivo« potezo privoščil v sosednji Avstriji ali Švici, bi mu policisti ob tem prav gotovo izstavili tudi položnico za stroške reševanja.

Zjutraj že slana

Lepo jesensko vreme se bo po napovedih meteorologov nadaljevalo še vsaj do konca tedna, zato je kljub dobrih razmeram dobro biti na poteh zelo previden. Višje v gorah so namreč jutranje temperature že precej nizke in komaj presežejo ledišče, travnate površine že prekrije slana, ki ob prehodu strmih travnatih pobočij poveča možnost zdrsa. Ta je bil tudi v letošnji sezoni glavni vzrok nesreč v gorah.
Dan je sicer vedno krajši, danes bo na primer dolg 10 ur in 50 minut, zato je treba to upoštevati že ob načrtovanju ture.

STA
V gorah se je smrtno ponesrečilo 13 oseb.