POKLICNI GASILCI

Župan najprej grozil, nato se je omehčal

Luka Tetičkovič
13. 10. 2018, 11.36
Posodobljeno: 13. 10. 2018, 11.37
Deli članek:

Župan zanje ni imel časa, direktor GRC Ajdovščina ni za nič odgovoren, oba bi jim za nižje plačilo naložila enako odgovornost.

lt
Sindikalist Tratnik (na levi) pravi, da se bodo v Ajdovščino zgrnili poklicni gasilci, če občina ne da soglasja k novi sistematizaciji.

Župan Tadej Beočanin (SD) si zanje ni vzel časa, direktor Miha Ergaver ni zbral poguma, da bi jim sporne pogodbe o zaposlitvi izročil osebno. To je zgodba edinega gasilskega doma, kjer fantje še niso prejeli višjih plač, ki so si jih skupaj s kolegi iz Slovenije izborili z stavko.

Vse se je začelo pred desetletjem, ko prejšnji direktor Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina (GRCA) gasilcem ni pisal delovnih ocen. Fantje po zakonodaji zato niso mogli napredovati, ko so bila njihova napredovanja kljub temu podpisana, pa to ni bilo storjeno zakonito.

(Še) aktualni direktor Ergaver je zato naročil revizijo pri družbi Deloitte, ki je navedene informacije ugotovila in mu priporočila, naj zaposleni preveč izplačane plače vračajo. Na to revizijo, ki je po podatkih s portala Erar GRCA stala 5479 evrov, se Ergaver sklicuje še danes. O sodbi vrhovnega sodišča, ki je na podobnem primeru odločilo v prid medicinski sestri – tej zato ni bilo treba vračati nelegalno izplačane plače –, ni želel niti slišati.

Nekaj fantov je Ergaverju uspelo ustrahovati tako, da so vrnili plače, drugih ne. Uprl se mu je sindikalni zaupnik Branko Tratnik iz Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije. »Ministrstvo za javno upravo je dalo navodilo, naj tisti, ki je (glede vračanja plač, op. p.) podpisal in začel vračati, vrne do konca. V primeru tistega, ki ni vračal, pa naj se zadeva ustavi,« se spominja Tratnik.

Prav na tem mestu je med gasilci in njihovim direktorjem dokončno počilo. Tratnik danes ocenjuje, da jim je Ergaver začel nagajati, potem ko ga je pod drobnogled vzela inšpekcija, in ugotovila, da ne izpolnjuje pogojev hkrati biti direktor in poveljnik GRCA, za to funkcijo namreč nima gasilske šole. Ergaver je slednje za medije sicer zanikal.

Občina Ajdovščina
Ajdovski župan je poleg novogoriškega edini, ki je do zdaj ambulanti namenil denar.

Zdaj še spor glede sistematizacije

Bojna sekira med gasilci in njihovim direktorjem se še ni povsem zakopala, ko se jo je letos spet izgreblo. Prišlo je namreč do sistematizacije delovnih mest, ki so gasilcem sicer prinesla višje plače, a na način, da je to rušilo njihovo hierarhijo poveljevanja. »Določili smo takšno organizacijsko strukturo, ki jo imata še dve primerljivi poklicni enoti v Trbovljah in na Ravnah na Koroškem,« zadevo pojasnjuje Ergaver.

Gasilci so nove pogodbe dobili po priporočeni pošti, nekateri izmed njih pa se jih niso odločili podpisati – tako so postali edina enota poklicnih gasilcev, kjer se plače zaposlenih po uspešni stavki niso povišale. Sistematizacijo je Ergaver sicer pripravil v sodelovanju z ministrstvom za obrambo in občino kot ustanoviteljico zavoda, slednja je svoj lonček pristavila na zanimiv način. Potem ko je zadeva prišla v medije, je župan Beočanin gasilcem očital, da predvolilni čas ni primeren za reševanje tega vprašanja, nato pa je celo zagrozil, da bi požarno varnost lahko prevzeli prostovoljni gasilci.

lt
Direktor Ergaver se sklicuje na to, da država ne določa enotnih pravil, zato včasih ne ve kako ravnati.

V sredo se je Beočanin vendarle sestal z gasilci in jim dal prav glede priprave nove sistematizacije delovnih mest in jim obljubil nadaljnje sestanke, do katerih bo prišlo v roku dveh tednov. Vse v luči dogovora z zaposlenimi, so sporočili z Občine Ajdovščina.

Pred volitvami shod poklicnih gasilcev?

Glede tega je optimističen tudi Tratnik, a ne izključuje nadaljnjih ukrepov, če bo župan snedel svojo besedo. »Strinjajo se z novo sistematizacijo. Naslednji sestanek imamo 23. oktobra. Če se zadeva ne reši do 26., bomo nadaljevali protestni shod, kamor nas bodo prišli podpret gasilci iz vse Slovenije.«