Navdihujoče

VIDEO: Gibalno oviran Ljubiša na Šmarno goro, kmalu tudi na Triglav

Polona Krušec
12. 10. 2018, 06.55
Deli članek:

Huda poškodba hrbta je Ljubljančana posedla na voziček. Toda z vnemo, ki jo ima, kljubuje gibalni oviranosti in premika meje. Kdo je možakar, ki mu poguma in volje zlepa ne zmanjka?

P.K.
Njegova vnema in pogum navdihujeta mnoge.

Oče dveh otrok postavlja nove mejnike. Kljub svoji invalidnosti se spoprijema z izzivi, ki so v navdih okolici. Pred dnevi se je odločil osvojiti priljubljen ljubljanski vrh – Šmarno goro, kar je njegov prijatelj Rok, ki ga je spremljal na poti, tudi posnel in video s ponosom delil na družbenih omrežjih.

Sledil je izjemen odziv uporabnikov interneta, saj so posnetek o podvigu Ljubiše Gajiča delili res množično. »Ob tej priložnosti naj se v imenu Ljubiše zahvalim in vam sporočim, da bova šla na Triglav. Če bo to pomagalo pri motivaciji vsaj enega Slovenca, ki si kar naprej ponavlja, da ne zmore, da on ni za to, bo najin cilj dosežen. S športom se srce in možgani naravnajo v pravo smer,« je še zapisal Rok.

Ohromele roke in noge

A pojdimo najprej v preteklost, da bomo razumeli zgodbo ljubljanskega junaka. Ljubiša Gajič si je kot 18-letnik ob skoku v vodo poškodoval vratno hrbtenico. Prognoze so bile izredno slabe. Vprašanje je bilo, ali bo sploh preživel. »Težko mi je bilo kot mlademu fantu sprejeti, da bom gibalno oviran. Imel sem mnogo sanj, želja, kaj vse bi rad v življenju počel. Hotel sem biti predvsem aktiven, tako da je kar dolgo trajalo, da sem se sprijaznil z invalidnostjo in z njo začel bolj običajno živeti. Mladim polagam na srce, naj ne zapravijo življenja zaradi neke nepremišljenosti, neumnosti, kot je denimo steklenica vina,« je poudaril na začetku. Ljubiša tako že vse od takrat živi s tetrapaezo – ohromelostjo vseh štirih okončin.

Ljubljančan je imel srečo, da je v času rehabilitacije naletel na človeka, ki mu je spremenil življenje. »Odprl mi je oči. Pomagal mi je spoznati resnico življenja, tako sem se začel razvijati v srečnega človeka kljub stanju, v katerem sem se znašel,« je dejal.

Facebook
Z berglami je osvojil Šmarno goro.

Rad bi pomagal

Govori o Robertu Sirotki, pacientu in pozneje učencu terapevta Slobodana Stanojeviča. Sirotka prihaja iz društva Tatomtas, ki se trudi za dvig kakovosti življenja. »Člani društva, katerega član sem tudi jaz, pomagamo ljudem vrniti se spet k samim sebi. Radi bi jim dopovedali, da smo preveč razumsko usmerjeni, kar je posledica tega, da nas že od otroštva vodijo drugi – starši, stari starši, učitelji, sistem, kar nas kot posameznike 'poriva' proč od sebe, nekam v ozadje. Naučijo nas veliko stvari, a tega, kako pomembna so čustva, občutki in kaj v življenju zares šteje, pa ne,« so modrosti, ki jih je delil z nami.

Ljubiša čuti, da je zdaj v življenju pripravljen na novo misijo – terapevtsko prakso. »S svojo filozofijo sem usmerjen tako, da se čutim dolžan ljudem, zato bi rad pomagal, nekaj dal – to, pri čemer se počutim močnega. Sem namreč precej poduhovljen in bi rad to prenesel na tiste, ki ne vidijo več smisla. Verjamem, da lahko s svojo zgodbo, izkušnjami, znanjem osmislim marsikatero življenje. Še najbolj lahko pomagam tistim, ki so najbolj prestrašeni, zaskrbljeni. Oglasijo se mi lahko na ljubisa.alea@gmail.com,« je Ljubiša ponudil pomoč.

Potreba po vozilu

Ljubiša je, kot omenjeno, te dni spletna zvezda, saj se je na družbenem omrežju Facebook razširil video, ki prikazuje njegov vzpon na Šmarno goro. »Že davno sem si obljubil, da bom kljub oviranosti prišel sem gor. Tega izziva sem se lotil, da bi bil v navdih ljudem. Bralcem tako sporočam, naj jih moja zgodba opomni na to, kaj imajo – vse to, česar jaz nimam, a kljub temu zmorem,« je izpostavil. Toda Ljubiša, ki sicer z ženo in dvema otrokoma živi v Ljubljani, se tu še ne bo ustavil. Kmalu si želi še na Triglav, o čemer bomo seveda poročali.

Naš sogovorec, ki je tudi član Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, je ob tej priložnosti povedal, da za društvene potrebe zbirajo denar za nov kombi, s katerim svoje člane prevažajo na preglede, rehabilitacijo in po drugih opravkih. »Tudi vaši bralci lahko pomagajo do kombija, za kar bi bili zelo hvaležni. Svojo donacijo lahko oddajo z SMS-sporočilom z vsebino kombi5, ki ga pošljejo na številko 1919.«