Ukaz

Slovenski vojaki sedaj omejeno upravičeni do dodatka k plači

STA/B.K.
10. 10. 2018, 17.57
Posodobljeno: 10. 10. 2018, 17.59
Deli članek:

V Generalštabu Slovenske vojske so že pripravili spremembe junijskega ukaza glede dodatka k vojaškim plačam. Ukaz so izdali v petek, uporabljati se bo začel z novembrom.

Slovenska vojska
Slovenska vojska.

Do dodatka k plači v višini 19 odstotkov bodo po novem upravičeni tisti, ki bodo določeni v odzivne sile, po ocenah približno 5000 od skupno 6700 zaposlenih.

V Slovenski vojski (SV) so pojasnili, da je bil v generalštabu skladno s priporočili notranje revizijske službe 5. oktobra izdan ukaz za izvedbo evidentiranja, obračunavanja in izplačevanja povečanja plač zaradi povečanega obsega dela in obremenitev na podlagi 59. člena zakona o službi v Slovenski vojski.

Določila novega ukaza začnejo veljati z dnem veljavnosti ukaza, to je 5. oktobra. Z ukazom pa je določeno, da se začne uporabljati s 1. novembrom "zaradi priprave vseh aktov poveljevanja, ki so potrebni za razporeditev pripadnikov SV, skladno z direktivo za odzivne sile, ki opredeljuje upravičence".

Pojasnili so, da bodo do povečanja plač upravičeni pripadniki SV, ki so razporejeni na formacijske dolžnosti v enotah, ki so predvidene za uporabo v skladu z načrti za kolektivno obrambo zavezništva in drugimi mednarodnimi pogodbami, pripadniki v enotah, ki imajo status odzivnih sil, in pripadniki pri izvajanju drugih neodložljivih vojaških nalog.

Upravičeni do dodatka bodo vsi, ki bodo določeni v odzivne sile, za tiste, ki po novem ne bodo upravičeni do dodatka, pa bodo pripravili nov razrez finančnih sredstev za uporabo drugih institutov skladno z zakonom o javnih uslužbencih, so še navedli v SV.

Minister za obrambo Karl Erjavec je sicer v ponedeljek pojasnil, da ga načelnik Generalštaba SV generalmajor Alan Geder še ni seznanil s spremembami. Poudaril pa je, da zagovarja zakonitost in da takšen dodatek pripada tistim pripadnikom SV, ki delujejo v odzivnih silah, in ne more pripadati vsakemu pripadniku SV, kot je doslej določal ukaz.

Erjavec se je danes sestal s predstavniki sindikatov s področja obrambe, govorili pa so tudi o možnostih za izboljšanje položaja pripadnikov SV. Po besedah sekretarja Sindikata ministrstva za obrambo Marjana Laha se je minister zavzel za pošteno plačilo v skladu z veljavno zakonodajo.

Ob tem pa sta tako Lah kot tudi predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak opozorila, da bo zmanjšanje obsega izplačevanja omenjenega dodatka prineslo veliko nezadovoljstvo med pripadniki SV. "Če ne bo vlada na drug način poskrbela za plače vojakov, bo odliv kadra še večji," je posvaril Novak. Lah pa je dejal, da so v letu 2008, ko so se ravno tako znašli v kadrovskem krču, na podlagi 59. člena zakona o službi v Slovenski vojski že izplačevali dodatek vsem pripadnikom.

Poudaril je tudi, da je treba takoj pristopiti k spremembam zakonodaje, s katerimi bi izboljšali položaj vojakov. Ministra pa je danes med drugim še opozoril, da bi konkurenčnost vojaškega poklica na trgu dela lahko bistveno izboljšali tudi, če bi pripadnikom SV omogočili, da so po 45. letu, do katerega lahko opravljajo poklic vojaka, premeščeni v pravosodje, kjer primanjkuje pravosodnih policistov, ali v policijo.

V sindikatih zdaj pričakujejo, da bodo stekli konkretni pogovori. Kot so jih danes seznanili, bo za vodenje socialnega dialoga s sindikati pooblaščen novi državni sekretar Klemen Grošelj. Pričakujejo čim prejšnji sestanek. Novak je napovedal, da bodo na ministrstvo poziv za sestanek, na katerem bi se pogovorili o vseh odprtih zadevah, posredovali že v četrtek.