Strehovec na sodišču

Članka pred objavo ni videl, avtorja ne bo razkril, sploh pa ne gre za medij

S.S./S.R./STA
10. 10. 2018, 15.14
Posodobljeno: 10. 10. 2018, 15.32
Deli članek:

Na okrajnem sodišču se je včeraj zagovarjal direktor Zavoda za družino in kulturo življenja Tadej Strehovec, obtožen spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti na spletnem portalu 24.kul.si. Strehovec trdi, da to sploh ni medij.

Bobo
Strehovca je na današnjem shodu pred sodiščem podprlo nekaj sto ljudi.

Pred začetkom obravnave so se pred ljubljanskim okrajnim sodiščem zbrali številni podporniki obtoženca in zavoda, prepričani, da je Tadej Strehovec zaradi svojih nazorov še ena žrtev slovenskega »krivosodja«. Med njimi so bili tudi nekateri znani obrazi, Janez Janša, Aleš Primc, Vili Kovačič ...

Spomnimo, na portalu 24kul.si je neznani avtor 16. februarja 2016 objavil članek Seznam članov abortivnega lobija proti pravici do življenja, ki spodbuja usmrtitve nerojenih punčk in fantkov! V njem je navedel 264 oseb in 13 organizacij, ki so podpisali pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk. Obtožni predlog Strehovca bremeni, da je kot odgovorni urednik portala odobril objavo članka, v katerem so bili omenjeni podpisniki »žaljivo in posmehljivo označeni kot člani slovenskega abortivnega lobija, ki je odgovoren za splav 350.000 žensk.«

Strehovec je danesv več kot eno uro dolgem pisnem zagovoru obširno pojasnil, zakaj gre po njegovem mnenju za »montiran sodni proces, brez bistvenih dokazov.« »Članek je želel opozoriti na pravico do življenja vsakega človeka, kar pa ni sovražni govor ali spodbujanje sovražnega govora,« je prepričan Strehovec. Tudi uporaba izraza slovenski abortivni lobi po njegovem mnenju ni žaljiva, saj da je to v tujini v znanstvenem in medijskem prostoru uveljavljen izraz.

  • Ni medij

Kot je pojasnil Strehovec, je bil članek objavljen po objavi prispevka o omenjeni ustavni pobudi v Mladini, kjer so se podpisniki sami izpostavili, zato njihova objava ne pomeni razkritja zasebnih stališč posameznikov. Te osebe so s podpisom pobude skupini državljanov, ki so molili za nerojene otroke pred ljubljansko ginekološko kliniko, odrekale pravico do svobode izražanja in verske svobode, je dejal in izpostavil katoliško doktrino, po kateri je splav umor.

Pojasnil je, da 24kul.si ni medij, ampak gre za predstavitveno spletno stran Zavoda za družino in kulturo življenja, katerega direktor je, predstavlja pa tudi platformo za različne nevladne organizacije, ki lahko svoja sporočila avtonomno objavljajo na spletni strani.

Avtorja članka, ki ga sicer pozna in ki se je podpisal s psevdonimom Tine Belina, ni želel razkriti. Kot razlog je v izjavi za medije pojasnil, da je bilo v zadnjih letih kar nekaj ljudi, ki so javno zagovarjali pravice nerojenih otrok, izpostavljenih medijskemu linču, pritiskom in žalitvam. Zatrdil pa je, da članka pred objavo ni videl.

Kdo je dostopal do članka?

Sodnica Polona Kukovec je pojasnila, da je treba v tem primeru razčistiti, ali je šlo za objavo na spletnih straneh, ki uporabnikom omogočajo objave vsebin brez predhodnega nadzora. Sodni izvedenec računalniške stroke je po njenih besedah ugotovil, da iz spletne strani to ni mogoče razbrati, saj je to odvisno od tehnične zastavitve strani. Tako bodo na zaslišanje povabili tudi tistega, ki jo je postavil.

Tožilstvo je predlagalo tudi, da sodišče od ponudnika spletne strani iz Švice pridobi dnevniške datoteke, saj bi bilo iz IP naslovov mogoče identificirati osebe, ki so na dan objave članka dostopale do strežnika. Tako bi bilo razvidno, ali je Strehovec tega dne dostopal do članka, meni tožilstvo. Obramba se s tem ni strinjala. Sodišče bo odločitev o predlogu še sprejelo.

Zahteval bo odškodnino

Prepričan je, da je namen sojenja javno diskreditirati njegovo delo duhovnika in profesorja ljubljanske univerze, zaradi česar bo tudi zahteval odškodnino. S krivičnim sodnim postopkom, trdi, je bila naklepno narejena škoda tudi zavodu, cilj pa da je tudi kriminalizacija katoličanov in utišanje vseh, ki se ne strinjajo z usmrtitvijo še nerojenih otrok.Zarodek je po njegovih besedah »posebna pravna subjektiviteta«, splav pa naklepni umor še nerojenega otroka. »Obtožni predlog je eksplicitna zloraba pristojnosti tožilstva za utišanje zavoda,« je poudaril, od sodišča pa pričakuje ustavitev postopka. Obtožba po njegovem mnenju ne vsebuje znakov kaznivega dejanja, saj ni prišlo do ogrožanja javnega reda in miru, ampak temelji na ravni osebne prizadetosti prič, ki imajo na voljo druga pravna sredstva.