Znajdi se

Na več stolčkih hkrati: ministri z dvema plačama

S.K.
10. 10. 2018, 19.30
Deli članek:

Štirje ministri bodo osem ur na teden namenili svojemu staremu delovnemu mestu.

STA
Finančni minister Bertoncelj bo našel še osem ur časa za pedagoško dejavnost.

Vlada je štirim ministrom dala soglasje, da smejo obdržati delovno razmerje na svojem strokovnem področju, in sicer za pedagoško oziroma raziskovalno delo, a le za čas osmih delovnih ur na teden.

Prihajajo iz javnih zavodov

Vsi ministri, tudi Prešiček, ki za ta privilegij še ni zaprosil, prihajajo iz javnih zavodov, v katere se bodo po koncu mandata lahko tudi vrnili.

Andrej Bertoncelj bo poleg svojih ministrskih dolžnosti lahko opravljal dopolnilno pedagoško delo v obsegu največ osem ur na teden. Bertoncelj je sicer zaposlen kot redni profesor za menedžment na Univerzi na Primorskem. Podobno bo za pedagoško-raziskovalne namene imel osem ur na voljo zunanji minister Miro Cerar, ki bo to počel na ljubljanski pravni fakulteti.

Minister za šolstvo Jernej Pikalo bo na fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani obdržal petinsko delovno razmerje kot visokošolski učitelj. Zakon o delovnih razmerjih namreč dopušča, da to opravlja prek dopolnilne pogodbe, a le v obsegu največ 20 odstotkov osnovne plače, so nam pojasnili na FDV, kjer bo Pikalo poučeval predmete Modeli politične subjektivacije, Politične institucije in politični procesi ter Politika globalizacije.

Reuters
Zunanji minister Cerar bo vsak teden predaval in raziskoval na pravni fakulteti v Ljubljani.

Zakon o javnih uslužbencih dopušča, da tem miruje naziv. Po prenehanju delovnega razmerja pri drugem delodajalcu (kot je denimo ministrovanje) se javni uslužbenec brez javnega natečaja takoj vrne na svoje staro delovno mesto.

Štirje ministri iz javnih zavodov bodo lahko opravljali osem ur dela na svojem starem delovnem mestu, po koncu mandata pa se bodo tja lahko vrnili.

V ZRS Bistra primanjkuje raziskovalcev

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec bo nadaljevala delo na projektih v Znanstveno-raziskovalnem središču Bistra Ptuj. Tam so nam pojasnili, da je raziskovalna dejavnost deficitarna, zato ZRS Bistra potrebuje usposobljene strokovnjake s tega področja. Delo bo Pivčeva opravljala zunaj delovnega časa ministrice, to pa je počela že kot državna sekretarka na uradu za Slovence v zamejstvu.

Poučevanje na ljubljanski akademiji za glasbo pa bi rad nadaljeval tudi kulturni minister Dejan Prešiček, vendar še ni vložil uradne prošnje za soglasje, so glede tega pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.