Monitoring

Nevladniki so Šarcu poslali zobne krtačke

Mirko Vorkapić
9. 10. 2018, 07.00
Posodobljeno: 9. 10. 2018, 08.17
Deli članek:

Vlada Marjana Šarca bo torej peta zapored, pri kateri bo CNVOS spremljal raven vključenosti nas vseh v nastajanje predpisov in štel kršitve.

Bobo
Marjan Šarec in Borut Pahor.

V Centru nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS) že slabo desetletje spremljajo in analizirajo, ali vlade upoštevajo minimalni 30-dnevni rok za javno razpravo o vsakem novem predpisu, ki jim ga nalaga Resolucija o normativni dejavnosti. Vlada Mira Cerarja se je poslovila s 1150 kršitvami: od 1915 predlaganih zakonov ali predpisov Cerarjevi ministri torej v 60 odstotkih primerov niso upoštevali 30-dnevnega minimalnega roka za javno razpravo. Vlada Alenke Bratušek je resolucijo kršila v 65 odstotkih primerov, Janševa vlada v 81 odstotkih primerov, Pahorjeva, ki je resolucijo predlagala, pa v 53 odstotkih primerov.

Največ kršitev na zunanjem ministrstvu

Med ministrstvi Cerarjeve vlade je bilo po odstotkih na prvem mestu med tistimi, ki resolucije niso spoštovali, ministrstvo za zunanje zadeve, po številu predpisov pa ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Po oceni CNVOS optimizem vliva dejstvo, da se je povprečni rok za javno razpravo z desetih dni pri Janševi vladi med Cerarjevo vlado podaljšal na skoraj 20 dni. Vlada Marjana Šarca bo že peta zapored, pri kateri bodo v CNVOS spremljali raven vključenosti javnosti v nastajanje predpisov ter šteli kršitve. Ob njenem nastopu so števec ponastavili ter predsednika vlade in ministre pozvali k upoštevanju resolucije.

Skrbijo za njihov nasmeh

»V pomoč smo jim poslali tudi vladne smernice za vključevanje javnosti v pripravo predpisov in pa – zobne krtačke. Za lep nasmeh, medtem ko jim bomo gledali pod prste (in v zobe),« so zapisali. Števec kršitev na spletni strani CNVOS osvežijo vsak ponedeljek. Državni zbor je sicer Resolucijo o normativni dejavnosti sprejel 19. novembra 2009.