Izgovorjava

Tujcem težko izgovoriti "Ptuj" - nič lažjega, pogledajo naj tale video

Gabrijel Toplak
13. 10. 2018, 12.00
Deli članek:

Zavod za turizem Ptuj je posnel promocijski video, v katerem znani in tudi manj znani domačini na simpatičen način učijo tuje turiste pravilne izgovorjave imena njihovega mesta.

Youtube (Ptuj Info)
Na Ptuju se radi šemijo, pa ne le v kurente.

Potem ko je britanski časnik Daily Mail nedolgo nazaj objavil, da je najstarejše slovensko mesto med britanskimi turisti najtežje izgovorljivo mesto na svetu, so v Zavodu za turizem Ptuj posneli promocijski video. V njem Ptujčani na simpatičen način učijo tuje turiste o pravilni izgovorjavi imena njihovega mesta, promocijski filmček pa so že objavili na youtubu.

TUDI NAGRADNA IGRA

Svetovalka za razvoj turizma na ptujskem zavodu Katja Ertl je razložila, da je odločitev za video, ki na humoren način izpostavi jezikovne zagate britanskih turistov, spontan odziv na novico britanskega časopisa. Zavod za turizem Ptuj bo hkrati z videom na facebooku zagnal nagradno igro, ki bo srečnega izžrebanca nagradila z brezplačnim vikend oddihom za dve osebi v butičnem hotelu v starem mestnem jedra s spoznavanjem vinske kulture mesta in dediščine kurentovanja.

MESTA, ZNAMENITOSTI IN JEDI

Daily Mail je v raziskavi tudi ugotavljal, kako britanski popotniki izgovarjajo imena turističnih mest v svetu, znamenitosti in jedi. Ime najstarejšega slovenskega mesta se je izkazalo za najtežje izgovorljivo, saj ga je kar 92 odstotkov vprašanih izgovorilo napačno. Na drugo mesto med najtežje pravilno izgovorljivimi mesti se je uvrstil portugalski Guimarães, sledi mu hrvaška Reka. S slovensko prestolnico Ljubljano je imelo težave 61 odstotkov vprašanih.

(Gabrijel Toplak, foto: arhiv Svet24)

***Template A5 Poudarek k sliki: Promocijski video o mestu so že objavili na youtubu Cifra: 92 odstotkov vprašanih je ime mesta izgovorilo napačno. Siv okvirček: 2000 NAJTEŽJI JEZIK JE GRŠČINA Turistična agencija Bolsover je med 2000 vprašanimi ugotovila, da je za Britance najtežji jezik grščina, takoj za njo pa je slovenščina. Sledijo švedščina, nizozemščina in hrvaščina. Fotopodpisa: Turistični delavci opažajo različne oziroma zanimive izpeljave imena mesta. Ime najstarejšega slovenskega mesta se je med tujimi turisti izkazalo za najtežje izgovorljivo.***