Znaten dvig temperatur

Jesen še ni dobro pokazala zob, prihaja pa že nova otoplitev

S.R.
8. 10. 2018, 09.44
Posodobljeno: 8. 10. 2018, 09.53
Deli članek:

Če gre verjeti računalniškim modelom, Evropo v naslednjem tednu čaka nova otoplitev.

severe-weather.EU
Prevladalo bo območje visokega zračnega tlaka.

Temperature v Evropi bodo v tem tednu precej višje od povprečja, napovedujejo na spletišču Severe Weather Europe. Otoplitev, ki naj bi zarezala tudi globoko v Skandinavijo ter celo Svalbard in Grenlandijo v Arktičnem oceanu, bo posledica večjih sprememb v vremenskih vzorcih, navajajo. Temperature bodo po napovedih dežurnega prognostika pri Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) nekoliko višje od povprečja tudi nad našimi kraji.

severe-weather.EU
Temperaturni odkloni glede na povprečje (v petek 12. oktobra).

Na vremenske razmere bosta v največji meri vplivala topla zračna masa na vzhodu celine, kjer bo vztrajal visok zračni tlak, ter območje nizkega zračnega tlaka nad Atlantikom, ki bo na Združenim kraljestvom in Irsko poskrbelo za posamezne ciklone, a bo prevladala otoplitev. Zahod in do neke mere tudi jugozahod Evrope bo sicer zaznamoval dinamičen vremenski vzorec, na katerega bosta izmenično vplivali hladna zračna masa z Atlantika in topel zrak iz zahodnega Sredozemlja.

severe-weather.EU
Temperaturni odkloni glede na povprečje (v soboto 13. oktobra).

V drugi polovici tedna bodo temperature v večjem delu Evrope kar za 7 do 10 stopinj Celzija višje od povprečja. V Sloveniji bi se lahko dvignile za kakšno stopinjo nad 20 stopinj Celzija, sporočajo pri Arsu, precej bolj »vroče« pa bo v srednji Evropi, predvsem v Nemčiji in na Poljskem, kjer naj bi se temperature povzpele krepko čez 20 stopinj Celzija, ter zlasti v delih Francije in Španije, kjer naj bi se približale ali pa celo presegle 30 stopinj Celzija. Toplo bo tudi za konec tedna, ko bodo temperature v delih Skandinavije predvidoma kar za 15 stopinj Celzija višje od povprečja. Napovedi računalniških modelov se v prihodnjih dneh seveda lahko še spremenijo, a vse kaže, da nas čaka pravi jesenski vročinski val.

severe-weather.EU
Temperaturni odkloni glede na povprečje (v nedeljo 14. oktobra).