Stari ostajajo favoriti

Kdo se bo v rdeči Primorski ponovno potegoval za župana

L.T.
7. 10. 2018, 17.23
Posodobljeno: 7. 10. 2018, 17.23
Deli članek:

Na Primorskem pri županskih volitvah ni takšne gneče kot kje drugje, prav tako je uradne napovedi kandidatur mogoče prešteti na prste ene roke.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

STA
Matej Arčon, župan Nove Gorice, se bo moral spopasti z mehkimi levičarji.

Nova Gorica

Novi Gorici že drugi mandat županuje Matej Arčon, ki je sprva kandidiral ob podpori stranke LDS, v drugo pa je na mesto prvega občana kandidiral s podporo samostojne liste. Podporo občanov je s podpisi zbiral tudi tokrat, saj se namerava potegovati za tretji mandat.

Za zdaj sta se proti njemu pojavila dva izzivalca. Barve socialdemokratov bo branil Sebastjan Komel, ki Arčonu očita predvsem premalo angažmaja na področju gospodarstva, ki je po njegovem mnenju osnova za razvoj vseh ostalih področij. Komela je javnost sicer »zaznala« letos spomladi, ko je vinjen z avtomobilom povzročil prometno nesrečo. Policisti so v njegovem izdihanem zraku namerili 0,94 miligrama alkohola na liter.

Kot izzivalec se je pojavil tudi Klemen Miklavič, ki v mestnem svetu MONG vodi svetniško skupino Goriška.si s štirimi svetniki. Gibanje Goriška.si je nastalo pred štirimi leti, njegov pobudnik Luka Manojlović pa se je na zadnjih volitvah prebil v drugi krog za župana Nove Gorice. Tedaj je nastopil z mehkim levičarskim programom – pomembni točki sta bila participativni proračun ter odprta in transparentna občina.

Martin Metelko/ M24
Popovič obljublja, da bo v Koper pripeljal celo turiste iz Dubrovnika.

V Kopru le malo dvomov o favoritu

Boris Popovič Mestno občino Koper (MOK) vodi že 16 let in se pri tem ne namerava ustaviti. Letos se poteguje za nov mandat, z oceno, da je bil njegov zadnji izredno uspešen. Med nadaljnje prioritete je postavil turizem, ki ga namerava razviti do te mere, da se bodo v Koper prihajali kopat celo gostje iz Dubrovnika.

Z njim se bo pomeril mestni svetnik MOK Aleš Bržan, ki je za ta namen ustanovil Listo Aleša Bržana. Bržan je kot kandidat stranke SMC nastopil že na prejšnjih županskih volitvah v Kopru, takrat je prejel četrtino glasov. Poleg njega o kandidaturi razmišlja še ribič Silvano Radin, ki ga širša javnost pozna kot ribiča, ki je prejel največ hrvaških glob, povezanih z nedovoljenim prestopom slovensko-hrvaške morske meje. Radin trenutno še čaka na »žegen« iz centrale Slovenske demokratske stranke, na listi katere želi kandidirati.  

Postojnski župan je šel v šolo

STA
Marentiča je občina Postojna poslala v šolo za župane.

STA
Poljšak je z ognjevito retoriko napovedal ponovno kandidaturo za župana Ajdovščine.

P.K.
Mlekuž poskuša sedeti na dveh stolčkih. Po eni strani se pusti prositi SD, po drugi pa hodi na procesije SDS.

Župan občine Postojna Igor Marentič, ki je svojega predhodnika Jerneja Verbiča v drugem krogu uspel premagati za pičla dva glas, še ni uradno napovedal, ali bo ponovno kandidiral. Marentič mandata ni preživel brez škandalov, močno vinjenemu za volanom so mu namreč odvzeli vozniško dovoljenje. V krvi je imel kar 1,73 promila alkohola.

Kot rečeno, še ni znano, ali se želi Marentič potegovati za nov mandat, so ga pa na občini ta teden kljub temu poslali v šolo, kjer so se izobraževali kandidati za župane.

Bovec: Župan SD na shodu SDS

Svojevrsten fenomen je bovški župan Valter Mlekuž, ki je kandidiral na listi Socialnih demokratov (SD), letos pa presenetil z udeležbo na tradicionalnem poletnem taboru SDS v Bovcu, kjer je pohvalil volilni uspeh Danijela Krivca (SDS) na državnozborskih volitvah. Stranke SD to ni ustavilo, da ga ne bi sredi septembra ponovno obiskala in prosila, naj ponovno kandidira v njenem imenu. Mlekuž za zdaj še nima protikandidata.

Poljšak bo ponovno poskusil v Ajdovščini

V Ajdovščini naj bi znova kandidiral župan Tadej Beočanin, pri čemer se bo moral spoprijeti s svojim dolgoletnim predhodnikom Marjanom Poljšakom, ki je Ajdovščini županoval od leta 2000 do leta 2014. Poljšak nam je kandidaturo prek telefona potrdil in dodal, da se bo uprl načrtom za izgradnjo migrantskega centra. Pri Poljšaku gre za svojevrsten politični unikum, v katerem se združujeta skrajno desna in skrajno leva retorika. Po eni strani nasprotuje nastanitvi beguncev, po drugi so ga ves čas polna usta kritik kapitalizma.