Previdno

Nizke temperature še niso pregnale kač

Mihael Korsika
2. 10. 2018, 06.50
Posodobljeno: 2. 10. 2018, 07.41
Deli članek:

Čeprav se zadnji teden jutranje temperature v večjem delu države gibljejo le nekaj stopinj nad lediščem, planince še vedno ogrožajo strupene kače.

STA
Fotografija je simbolična

Planinca je minuli teden kača presenetila oziroma jo je presenetil on, ko se je vzpenjal na Zajmanove peči v karavanškem grebenu Košute nad mejnim prehodom Ljubelj. Moškega je kača med plezanjem ugriznila v roko, nekaj minut po 10. uri, ko je bila temperatura zraka okoli deset stopinj Celzija. Planinec, ki ni vedel, za katero vrsto kače gre, je nemudoma poklical na številko za nujne primere.

Brez zastrupitve

Aktivirali so tržiške gorske reševalce in helikopter Slovenske vojske, ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči je moškega prepeljala v ljubljanski klinični center, vendar so na srečo ugotovili, da pri planincu ni prišlo do zastrupitve. Kača ga je sicer ugriznila na večji nadmorski višini, torej je bila po vsej verjetnosti strupena, a je šlo očitno za opozorilni, tako imenovani suhi ugriz, pri katerem kača ne izloči strupa.

Jeseni so, vsaj kar zadeva gorski svet, za kačji ugriz sicer najbolj nevarna travnata pobočja, ki so usmerjena proti jugu. Med takšna spada tudi celoten desetkilometrski greben Košute, katere obsežni strmi travniki so usmerjeni proti jugu oziroma jugovzhodu, tam pa kače v dopoldanskem času ogrevajo svoja hladnokrvna telesa.

Da kače ne bi presenetili, zaradi česar sploh pride do ugriza, morajo biti planinci ter drugi obiskovalci gora in planin še posebej pozorni na okolico. Na področju Karavank to še posebej velja za najvzhodnejši del grebena Košute, na travnikih nad Planino Dolga njiva. Gre za eno izmed bolj odročnih območij Karavank, ki je poznano po večjem številu teh plazilcev.

Mihael Korsika
Travniki pod grebenom Košute so priljubljeno zatočišče kač.

Letos trikrat uporabili protistrup

Zaradi ugriza modrasa ali gada so letos zdravniki obravnavali 11 bolnikov. To so podatki ljubljanskega Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo, ki deluje v okviru kliničnega centra in ostalih bolnišnic. Upoštevani so bolniki, kjer so se zdravniki o zdravljenju posvetovali z dežurnim toksikologom v sklopu 24-urne toksikološke službe omenjenega centra. »Letos smo protistrup uporabili pri treh bolnikih od šestih, ki jih je ugriznil gad ali modras,« so pojasnili v kliničnem centru.