Spor

Bi se župan moral udeležiti dobrodelnega koncerta?

Ž.K.
29. 9. 2018, 07.30
Deli članek:

Glasbenik Gregor Bezenšek oziroma SoulGreg Artist in njegova žena Nina, starša neozdravljivo bolnega sina Viljema Julijana, sta šokirana nad županovimi besedami.

SoulGreg Artist / Facebook
Na dobrodelnem koncertu so nastopili znani glasbeniki.

Facebook
Gregor Bezenšek - SoulGreg Artist

Viljem Julijan je 23-mesečni fantek z neozdravljivo presnovno boleznijo. Njegova starša, Šentjurčana Gregor Bezenšek, v javnosti znan kot glasbenik SoulGreg Artist, in Nina Bezenšek sta pot iz stiske, ki jo občutita ob spopadanju z neizbežnim, našla tudi v organizaciji dobrodelnega koncerta v podporo otrokom z redkimi boleznimi in njihovim družinam. Dogodek, ki ga je v 11. septembra v ljubljanskih Križankah obiskalo okoli 800 ljudi in na katerem je bilo v človekoljubne namene zbranih več tisoč evrov, pa je sprožil ostro besedno vojno med staršema in županom Občine Šentjur Markom Diacijem.

Vprašanja županu

Dva tedna po koncertu je namreč SoulGreg Artist na svoji facebook strani, ki ima več kot 8000 sledilcev, objavil pismo, v katerem je na župana naslovil več obtožujočih vprašanj. Vse začne z vprašanjem, zakaj župana ni bilo na koncertu, nato pa nadaljuje: »Le zakaj se tako obnašate do nas? Vam je kdorkoli od nas, jaz, moja žena, moja hčerka ali moj sin, storil karkoli takšnega, da si zaslužimo vaše zanikanje našega bivanja v Šentjurju in s tem zanikanje našega življenja? Ali je to res, da izražate prezir do nas in delujete tako, da bi tudi širša občinska skupnost ignorirala mene in mojo družino?« Župana nato sprašuje, zakaj dobrodelnega koncerta ni podprl nihče iz mestne uprave, nato pa župana celo obtoži, da je v Viljemu Julijanu našel sovražnika in da z ignoranco in nestrpno diskriminacijo njihove družine grobo krši njegove pravice in pravice njegove žene in njunih otrok.

Županov odziv

STA
Župan Marko Diaci je bil deležen hudih obtožb.

Župan se je na odprto pismo odzval v komentarju in ga objavil kar na družbenem omrežju. Pismo je označil za »evidentno blatenje in sramotenje mojega dobrega imena in celotne Občine Šentjur«. Zapisal je še: »Proces umiranja in s tem povezanega žalovanja je najbolj intimno človeško izkustvo za posameznika in družino. Obenem je to tudi situacija, ki zahteva najvišjo možno mero pietete in predvsem spoštovanja zasebnosti. Nikakor si ne bi želel v javnosti nabirati političnih točk ali všečkov na način, ki izpostavlja trpljenje vašega ljubljenega sina,« nato pa še dodal: »Nekateri sočustvujejo v soju žarometov, medijskega pompa, sobotnih koncertov in zabav pred nekdanjo Alposovo zgradbo, zapisov v medijih, s promocijskim kalkulacijami, drugi ljudje pa to počnejo intimno, v krogu družine ali pa s svojimi mislimi. V mojih je Viljem Julijan, tako kot ostale občanke in občani vseh generacij, z vsemi tegobami, socialnimi stiskami in zgodbami o bolezni, pogosto. Funkcija pa s tem nima nobene zveze, ker funkcija pride in gre.«

Oster odziv

Oba zapisa sta na facebooku sprožila val ogorčenja. Pod objavo se je nabralo več kot 400 komentarjev, ki so obsojali bodisi enega bodisi drugega. Tisti, ki pritrjujejo staršema, menijo, da je župan brezsrčen, ostali menijo, da glasbenik in partnerica izkoriščata otroka za lastno promocijo. Umetnik se je zaradi velike nestrpnosti v komentarjih le te odločil umakniti.

Ozadje

V imenu župana je z nami govorila njegova tiskovna predstavnica in dejala, da si župan ne želi zadeve več napihovati, da pa razmišlja tudi o pravnih možnostih. SoulGreg Artist je bil zaradi obveznosti s sinom zaseden, ozadje dogajanja pa nam je poskušal pojasniti Nejc Jelen, družinski prijatelj, sodelavec in tudi organizator dobrodelnega koncerta. Kot nam je povedal, sta starša Viljema Julijana pismo napisala, ker ju župan že dve leti ignorira, čeprav naj bi se zavedal njune stiske. Pravi, da se zaradi županovega odgovora bojijo obsojanja in celo pogroma lokalne skupnosti. Stvari naj bi šle celo tako daleč, da se bojijo za lastno varnost.