Izplačevanje dodatkov

Kdo zaradi preiskave spornih izplačil pritiska na rektorja ljubljanske univerze?

S.R./STA
26. 9. 2018, 12.36
Posodobljeno: 26. 9. 2018, 15.06
Deli članek:

Igor Papič, rektor ljubljanske univerze, se ne namerava ukloniti pritiskom nekaterih, ki želijo doseči, da spornih izplačil na filozofski fakulteti ne bi razčiščeval.

Bobo
Filozofska fakulteta v Ljubljani.

Revizija univerze na filozofski fakulteti je namreč razkrila, da je fakulteta v minulem desetletju nekaterim zaposlenim preko podjemnih pogodb neupravičeno izplačevala dodatke. Šlo naj bi za milijon evrov, pri čemer naj bi bila sporna predvsem nakazila dekanom in prodekanom. Ti naj bi si denar (do 1000 evrov bruto mesečno za dekane in 500 evrov bruto za prodekane) izplačevali kot dodatek za funkcijo, čeprav je to plačilo vključevala že njihova plača.

STA
Papič je napovedal več ukrepov, s katerimi bi preprečili nepravilnosti v prihodnje, odgovornost za sporna izplačila pa bodo iskali potem, ko svoje delo opravijo organi pregona.

Pritiski

O imenih ljudi, ki nanj vršijo pritisk, rektor ljubljanske univerze Igor Papič na današnjem odzivu na razkritje spornih izplačilih zaposlenim na filozofski fakulteti ni želel govoriti. Dejal je le, da pritiskajo tisti, ki ne želijo, da se sporna izplačila obravnava na tak način. »Globoko obžalujem, da nekateri razmišljajo na način, da naj se stvari ne razkrijejo. Vsem tistim, ki izvajajo pritisk, sporočam, da bomo vztrajali in da ne želimo pometati stvari pod preprogo,« je dejal na današnji novinarski konferenci.

Sicer pa Papič naj ne bi bil edina tarča pritiskov. Vršili naj bi jih tudi na dekana filozofske fakultete Romana Kuharja, ki je sprožil preiskavo izplačil potem, ko je prevzel posle od prejšnje dekanje Branke Kalenić Ramšak, a o imenih tudi on ni želel govoriti.

Poziv dekanom

Papič je v enem od prvih ukrepov po razkritju dekane vseh preostalih 25 članic univerze pozval, naj opravijo hiter pregled poslovanja in sporočijo, ali so se sporna izplačila dogajala tudi na njihovih fakultetah. Vseh 25 dekanov je izjavilo, da »po svojem najboljšem vedenju« tovrstnih praks niso zaznali. Ga pa, kot je dejal Papič, nekateri dekani sami pozivajo, naj revizijska služba univerze pri njih opravi revizijo poslovanja.

»Globoko obžalujem, da se nam to dogaja, obljubljam pa, da bomo na tak način, kot smo ukrepali zdaj, ukrepali tudi v prihodnje,« je dejal Papič.

Eden od ukrepov je tudi ta, da bodo okrepili notranjo revizijo univerze, ki je po Papičevih besedah kadrovsko podhranjena. Upajo tudi, da jim bo še v prihodnjem mesecu uspelo izpeljati javno naročilo za vzpostavitev informacijskega sistema, s katerimi bi poenotili poslovanje vseh članic. Do zdaj so namreč uspešno izpeljavo naročila preprečevale nenehne pritožbe. Razmišljajo tudi, da bi uvedli bolj podroben primopredajni postopek ob menjavah dekanov.

Ukrepal bo tudi Kuhar

Nadaljnje ukrepe na svoji fakulteti napoveduje tudi Kuhar, pri čemer dodaja, da bodo naslednje poteze sprejeli šele po opravljenem delu organov pregona. Tako on kot Papič namreč poudarjata, da gre za zdaj še vedno zgolj za sume nepravilnosti, zato bi bilo na primer preuranjeno zahtevati vračilo denarja. »Seveda bomo pogledali, če se da karkoli urediti pred zaključkom formalnih postopkov, a znano je, da če nekdo terja od zaposlenih vračilo denarja, da mora imeti za to trdno osnovo,« je povedal Papič.

Pojasnil je še, da je odstop Kalenić Ramšakove z mesta prorektorice univerze, ki ga je zasedla po odhodu z mesta dekanje na filozofski fakulteti, sprejel, ker je želel razbremeniti univerzo in zagotoviti normalne pogoje za delo.

Le zadnjih deset let

Kuhar je danes dejal, da vsa izplačila niso nujno sporna, saj naj bi šlo bi pri izplačilih predstojnikom oddelkov in njihovim namestnikom le za napačno obliko izplačila za delo, ki je bilo dejansko opravljeno. Sporne dodatke naj bi sicer po njegovem vedenju izplačevali zadnjih deset let, pred tem pa ne. Na nekatere navedbe, da naj bi za pogodbe obstajali ustrezni sklepi fakultete, pa Papič odgovarja, da »gre za dve stvari, ki nista neposredno povezani,« več o tem pa zaradi interesa preiskave ni želel govoriti.

Kalenić Ramšakova zanika odgovornost

Nekdanja dekanja Kalenić Ramšakova, v času katere naj bi se tudi izplačevali sporni dodatki, je v odzivu za javnost zanikala odgovornost. Navedla je, da so bila izplačila posledica sistemsko zatečenega stanja, ki ga je odpravila takoj, ko je ugotovila, da se dodatki izplačujejo nepravilno.

Preko svoje pooblaščenke, odvetniške pisarne Pirc Musar in partnerji, je sporočila, da je bila v prvih dveh letih svojega mandata dekanje, ki ga je zasedla leta 2013, na podlagi pojasnil pristojnih strokovnih služb prepričana v pravilnost poslovanja filozofske fakultete. Da se dodatki izplačujejo nepravilno, je ugotovila šele na začetku drugega mandata, to je v letu 2015, takoj zatem pa je nepravilnost odpravila.

Glede svoje pogodbe dekanje, ki naj bi bila sporna, je pojasnila, da ni bila sklenjena za vodstvene naloge, temveč za druga dela, kot je »npr. za ustanovitve lektoratov in študija slovenščine na tujih univerzah.« »Naša stranka je ves čas svojega mandata postopala strokovno in skrbno, kot prorektorica pa je sprejela svojo objektivno odgovornost za minulo vodenje Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter 21. septembra podala odstopno izjavo,« so sporočili iz omenjene odvetniške družbe.

Isti dan, ko je novica o reviziji prišla v medije, je Kalenić Ramšakova ponudila odstop z mesta prorektorice univerze, ki ga je zasedla po izteku funkcije dekanje na filozofski fakulteti, rektor univerze Igor Papič pa je njen odstop sprejel. Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, se je za to odločil, ker je želel razbremeniti univerzo in zagotoviti normalne pogoje za njeno delo.