Gospodarstvo

Perutnino Ptuj bi kupil ukrajinski MHP

STA/B.K.
25. 9. 2018, 17.01
Posodobljeno: 25. 9. 2018, 17.26
Deli članek:

Skupina MHP Holding, ki velja za vodilno perutninsko podjetje v Ukrajini, je napovedala nakup deleža v Perutnini Ptuj, ki je trenutno prek skupine Sij v ruskih rokah.

Bobo

Kot so danes prek komunikacijske agencije Taktik sporočili iz MHP, so na Agencijo za varstvo konkurence (AVK) že vložili priglasitev koncentracije za nakup deleža ptujske družbe.

Direktorica odnosov z investitorji in za mednarodne komunikacije pri ukrajinski skupini Anastasija Sobotjuk je v izjavi za javnost navedla, da je MHP vertikalno integrirano podjetje z najbolj naprednimi obrati znotraj Evropske unije - imajo jih na Nizozemskem in Slovaškem - ter prodajno in distribucijsko poslovalnico v Združenih arabskih emiratih.

Ukrajinska skupina na domačem trgu proda okoli 60 odstotkov perutninskih izdelkov, ostalih 40 pa v več kot 60 držav po svetu. Kot poudarja, je ključni del njihovega uspeha integriran poslovni model močne in izkušene vodstvene ekipe ter intenziven program investicij v osnovna sredstva. S programom Capex so v zadnjih desetih letih v investicije vložili približno 1,5 milijarde evrov.

Z načrtovano širitvijo izvajajo strateški korak, ki bo skupini dodal vrednost in okrepil njen položaj na mednarodnem trgu, hkrati pa bo Perutnina Ptuj pridobila dolgoročnega strateškega partnerja. Perutnina Ptuj ima po ocenah MHP močne blagovne znamke in pomemben delež izdelkov iz perutnine z dodano vrednostjo, ki jih namerava MHP v prihodnjih letih podpirati z naložbami in nadaljnjim razvojem.

Da bi dosegli najvišje predpisane standarde EU, se MHP zavezuje, da bo še izboljšala kakovost proizvodne osnove Perutnine, sodelovanje pa naj bi neposredne koristi prineslo tudi lokalnim pridelovalcem in zaposlenim ter naj bi pozitivno vplivalo na perutninsko industrijo v širši regiji.

Kot poročajo spletne Finance, je skupina MHP v lasti ukrajinskega milijarderja Jurija Kosiuka, ki se je kot potencialni kupec omenjal že pred štirimi leti. Takrat si je na obisku v Sloveniji ogledal nekaj perutninskih farm ter Perutninina proizvodna centra predelave mesa in pripravljenih jedi. V Slovenijo naj bi Kosiuka pripeljala švicarska banka UBS, ki je v tistem času iskala vlagatelja, ki bi v Perutnino prinesel svež denar.

Da naj bi ptujska skupina s 3600 zaposlenimi kmalu dobila novega lastnika, je pred časom poročal tudi spletni portal Siol, a je ta pisal, da se za nakup zanima francoska skupina LDC, največji evropski perutninar. Prodajo Perutnine naj bi že dlje časa zahtevali upniki Sija, med njimi najglasneje ruska državna banka Sberbank in posamezni kupci obveznic.