Sova

Šarec izbral novega direktorja slovenskih vohunov

G.G./STA
25. 9. 2018, 14.28
Posodobljeno: 25. 9. 2018, 14.32
Deli članek:

Premier Marjan Šarec naj bi za direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) predlagal Rajka Kozmelja, trenutno zaposlenega na Inštitutu za demokratični nadzor nad oboroženimi silami.

Bobo
Rajko Kozmelj

Kozmelj naj bi bil izbira premierja Šarca, saj da gre za strokovnjaka na varnostnem področju. Nekatere namige, da naj bi bil prihod Kozmelja na čelo Sove lahko povezan z državnim sekretarjem v premierjevem kabinetu Damirjem Črnčecem, pa so v krogih blizu Šarca zanikali.

Informacijo o morebitnem imenovanju Kozmelja so že objavili tudi nekateri drugi mediji, med njimi TV Slovenija in portal 24ur.com. Kot piše slednji, je bil Kozmelj med letoma 2007 in 2009 pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije, nato je bil tri leta zaposlen na Generalnem direktoratu za migracije in notranje zadeve EU. V letih 2012 in 2017 je deloval kot svetovalec za policijsko sodelovanje, terorizem in organizirani kriminal na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri EU. Trenutno je zaposlen na Inštitutu za demokratični nadzor nad oboroženimi silami, na predlog Evropske komisije pa je postal tudi predsednik iniciative Integrativnega upravljanja notranje varnosti na Zahodnem Balkanu.

Prva naloga: stavka

Ena prvih nalog, s katerimi se bo moral spopasti novi direktor Sove, bo gotovo stavka. Ta poteka že vsaj od lanskega decembra, ni pa natančno znano, koliko zaposlenih v Sovi stavka.

Zaposleni na Sovi zahtevajo odpravo anomalij in primerljivost s plačami policistov, saj so nekatera primerljiva delovna mesta pri njih plačana slabše kot v policiji. Prav tako opozarjajo na kadrovsko podhranjenost na Sovi, ki da izvira iz časa varčevalnih ukrepov, in zahtevajo povečanje kadrovskega načrta.

Agencija sicer naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države, po zagotovilih urada vlade za komuniciranje tudi med stavko izvaja nemoteno, v skladu z določili zakona o Sovi, v katerem je ustavno zagotovljena pravica delavcev do stavke omejena.