Ladjo Glarus švicarskega ladijskega prevoznika Massoel Shipping so v soboto napadli pirati, medtem ko je prevažala žito iz Lagosa v Port Harcourt. Napad se je zgodil približno 80 kilometrov jugozahodno od otoka Bonny v Nigrovi delti.

Mednarodni pomorski urad je konec julija sporočil, da je bilo v prvi polovici letošnjega leta po svetu šest ugrabitev ladijskih posadk - in vse so se zgodile v Gvinejskem zalivu.

Družine so bile obveščene

Pirati so na ladjo prišli s pomočjo daljših lestev, potem ko so ladjo dosegli s svojim plovilom. Uničili so večino komunikacijske opreme in zajeli 12 od skupno 19 članov posadke – poleg državljana Slovenije je med talci še sedem državljanov Filipinov in po en državljan Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Romunije in Ukrajine. Družine ugrabljenih mornarjev so že bile obveščene o incidentu.

Iz švicarske družbe so sporočili, da so o dogodku že obvestili tudi vse primerne organe in vpoklicali strokovnjake, ki bodo poskušali zagotoviti čim hitrejšo in varno izpustitev mornarjev.

Glarus
Facebook
Tovorna ladja Glarus

Tudi slovenski državljan

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so včeraj sporočili, da so v kontaktu s predstavniki ladjarja. Ta je potrdil, da je med ugrabljenimi tudi slovenski državljan. Podrobnejših podatkov niso mogli posredovati.

Iz švicarske družbe so sporočili, da so o dogodku že obvestili tudi vse primerne organe in vpoklicali strokovnjake, ki bodo poskušali zagotoviti čim hitrejšo in varno izpustitev mornarjev.

Kapitan

Švicarski časnik 20 Minuten poroča, da je ugrabljeni Slovenec kapitan ladje; prvi častnik je Ukrajinec, tretji častnik Filipinec. Prav tako so Filipinci še vodja krova, pomočnik strojnika, kuhar, zdravnik in mornar. Vloga sedmega Filipinca ni znana. Romun je upravitelj stroja, Hrvat in Bosanec pa strojnika. Poročajo tudi, da so bili napadalci oboroženi s kalašnikovimi. Po vkrcanju so vpadli na poveljniški most in v kabine za posadko, pobrali prenosne računalnike, gotovino in druge vredne predmete. Nato naj bi v nogo ustrelili prvega častnika in ladjo zapustili s slovenskim kapitanom in enajstimi člani posadke. Na krovu so pustili v nogo ustreljenega Ukrajinca in s svojim dvomotornim čolnom (vsak naj bi imel 200 konjskih moči, poroča omenjeni časnik) odpluli neznano kam.

Nigerijska pomorska uprava je v ponedeljek sporočila, da so začeli iskalno in reševalno operacijo. Po navedbah njenega direktorja Dakukuja Petersida si v upravi prizadevajo, da bi našli člane posadke in da bi bili brezpogojno izpuščeni.

Tovorno ladjo je na varno spravila nigerijska mornarica. Glarus se je v času pisanja nahajala v nigerijskem pristaniškem mestu Port Harcourt. Preostali člani posadke so ostali na krovu, ranjeni Ukrajinec je v zdravstveni oskrbi, prav tako tudi član posadke, ki se je poškodoval v času napada.

Situacijo s talci preiskuje nigerijska mornarica. Izkušnje kažejo, da pirati nepoškodovane talce običajno na prostost izpustijo po dveh do štirih tednih. Pod kakšnimi pogoji, ni znano.