BODITE POZORNI

Izdelki iz zdravilnih rastlin: nikar ne tvegajte, raje povprašajte

Zoran Franc
24. 9. 2018, 21.00
Posodobljeno: 24. 9. 2018, 21.18
Deli članek:

Jesen je tisti čas, ko si za tegobe mrzlih zimskih dni pripravimo različne tinkture, mazila in druge »žavbe«. Številne tudi prodajajo v trgovinah, lekarnah, specializiranih trgovinah, a pri uporabi previdno! Sploh če uživate druga zdravila.

Dreamstime
Izdelki iz zdravilnih rastlin in prehranska dopolnila lahko izzovejo tudi neželene učinke.

Uporaba izdelkov, pripravljenih iz zdravilnih rastlin, ki jih lahko kupite v lekarni ali trgovini, lahko velikokrat povzroči več škode kot koristi, zato se je o tem zmeraj smiselno posvetovati s farmacevtom ali z zdravnikom. Mnogi se nevarnosti in možnih tveganj pri uporabi teh izdelkov ne zavedajo, a jih je treba poznati, sploh če izdelke uporabljate skupaj z zdravili, opozarjajo farmacevti.

Souporaba zdravil in izdelkov iz zdravilnih rastlin lahko pri bolnikih s kroničnimi obolenji izzove tudi zaplete. 

Bodite previdni

Kot je pojasnila Miroslava Abazović, predsednica Sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu, imajo lahko tudi zdravilne rastline in izdelki iz njih neželene učinke, prav tako nemalokrat vplivajo na delovanje zdravil, ki jih jemljemo. »Med zdravilne rastline, ki jih pogosto uporabljamo in obenem najpogosteje vstopajo v medsebojno delovanje z zdravili, spadajo baldrijan, česen, ginko, ginseng, glog, grenivka in šentjanževka,« je povedala.

Dreamstime
Za mnenje in nasvet o uporabi povprašajte zdravnika ali farmacevta.

Posebna previdnost in posvet z zdravnikom se pri uporabi izdelkov iz zdravilnih rastlin priporočata ljudem s srčno-žilnimi obolenji, bolnikom zrakom in kroničnim bolnikom. 

Nevarnost za kronične bolnike

Pri društvu tako opozarjajo, da bi zdravniku in lekarniškemu farmacevtu vedno morali povedati, katera zdravila rastlinskega izvora ter druge izdelke za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja uporabljamo. Pri uporabi zdravilnih rastlin in izdelkov iz njih morajo biti najbolj pozorni kronični bolniki, zlasti tisti s srčno-žilnimi obolenji, bolniki z rakom in tisti, ki jemljejo veliko zdravil na recept.

Občutljive skupine posameznikov

Sicer tudi uporaba pri otrocih, nosečnicah, doječih materah in starostnikih zahteva premislek o smiselnosti uporabe in previden izbor izdelka. »Uporabi zdravilnih rastlin in izdelkov iz njih se je v nosečnosti in med dojenjem najbolje kar izogniti,« poudarja Abazovićeva. Sicer pa ravnajte previdno, preudarno in predvsem zmerno. Kadar gre za izdelke za zunanjo uporabo, tvegate veliko manj negativnih posledic, kot če uporabljate izdelke za zaužitje. Poleg tega izdelki, kot so smrekovi vršički, nastavljeni na sladkorju, skorajda ne morajo škodovati, razen če jih boste zaužili preveč.