Mozirski gaj

FOTO: Najtežji letošnji buči zrasli na Dolenjskem

J.A./Dolenjski list
23. 9. 2018, 14.57
Posodobljeno: 23. 9. 2018, 15.05
Deli članek:

Zmagovalka je tehtala več kot 600 kilogramov!

mozirskigaj.com
Uroš Fifolt z najtežjo letošnjo slovensko bučo

V soboto je v Mozirskem gaju potekalo osmo državno tekmovanje za najtežjo bučo, na katerem sta ponovno blestela Dolenjca in njuna pridelka. Zmagala je 607-kilogramska buča Uroša Fifolta iz Koroške vasi, drugo mesto pa je pripadlo 550-kilogramski buči Janka Lovšeta z Velike Ševnice v trebanjski občini.

Pred dobrim mesecem smo še upali, da bo letos padel rekord, ki ga je Lovše s svojo 697-kilogramsko bučo velikanko postavil leta 2016. Ker se pridelkom kljub odlični negi rado zgodi, česar si lastniki ne želijo, je ta načrt letos padel v vodo. Fifolt, ki je na tem tekmovanju zmagal že lani, je svojega aduta - največjo in najtežjo letošnjo bučo na svojem vrtu, žal, izgubil en mesec pred tehtanjem.

mozirskigaj.com
Zmagovalec

"Tista buča je zgnila, na tekmovanju pa štejejo samo zdravi pridelki. Letos je bila na splošno slaba letina, zaradi dežja je veliko buč zgnilo tudi drugim," je za Dolenjski list povedal Fifolt, ki je tokrat v Mozirski gaj na tehtanje odpeljal še lubenico in zelje. Lubenica je tehtala 46 kilogramov, zelje pa 14 in prav nihče ga ni prekosil niti v teh dveh kategorijah.

Za komentar smo se obrnili tudi na Janka Lovšeta, ki je med drugim povedal, da so v zabeležke letos vnesli njegovo rekordno bučo iz leta 2014, ki je tehtala 794,5 kilograma. "Čeprav je niso stehtali v Mozirskem gaju, ampak na tekmovanju v Avstriji, velja za slovenski rekord, ker je buča rasla na slovenskih tleh."

Sicer so pri Lovšetovih že zazrti v novo sezono, saj so že pripravili nov prostor, kjer bodo rasle buče. "Želje so še vedno priti čez 800 kilogramov in upam, da mi bo naslednjo sezono končno uspelo," je še dodal Lovše.