Sprenevedanje

Zakaj se je tako močno podražila gradnja ptujske urgence?

Dženana Kmetec
23. 9. 2018, 08.05
Posodobljeno: 23. 9. 2018, 10.00
Deli članek:

Razkorak med novo ocenjeno vrednostjo projekta Urgentni center Ptuj, in zagotovljenimi sredstvi na drugi strani je več kot dva milijona evrov, kar nedvomno pomeni, da je celoten projekt močno ogrožen.

arhiv
Urgentni center Ptuj

Po projektni dokumentaciji za ptujski urgentni center, ki jo je leta 2014 izdelalo podjetje Projekta inženiring, d. o. o., je bila ocenjena vrednost julija 2015 nekaj manj kot 2,5 milijona evrov. Sledile so novelacije projekta, januarja 2016 se je že podražil za približno milijon evrov. V sklopu tega se je povečala tudi površina s 750 na 1200 kvadratnih metrov.

Kot je županom Spodnjega Podravja pojasnila direktorica Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj Anica Užmah, je leta 2017 ministrstvo za zdravje naročilo recenzijo projekta podjetju Nava arhitekti, d. o. o. Prvo fazo projekta je ocenilo na približno 3,4 milijona evrov, izračun nove vrednosti celotnega projekta pa ni bil pripravljen.

Zahtev vse več, znesek nespremenjen

Maja 2018 je vodstvo SB Ptuj podjetju Nava arhitekti naročilo spremembo načrta arhitekture. Kot zagotavlja direktorica Užmahova, je bila junija izdana nova vrednost projekta, ki je ocenjena na 5,797.554 evrov.  

Vlada je aprila letos izdala sklep o sofinanciranju in zagotovila 2,5 milijona evrov. Lokalna skupnost oziroma občine so zagotovile dodatnih 300.000, še 320.000 evrov so znašale donacije gospodarstvenikov, 229.000 evrov pa delež SB Ptuj. S tem naj bi bila finančna konstrukcija zaprta, vendar se je takoj po objavi razpisa izkazalo, da je bil razpis objavljen na zelo trhlih temeljih in da za vse zahteve ni dovolj sredstev.

Najpomembneje po besedah Užmahove pa je, da je ministrstvo znesek 2,549.143 evrov opredelilo kot dokončen. Sredstva so sicer prenesli v proračun za leto 2019, vodstvu ptujske bolnišnice pa naročili, da izbira med tremi možnimi načini izvedbe projekta. Odločili so se, da izvedejo gradbena dela za klet in pritličje, v prvem nadstropju pa le do tretje podaljšane faze. Za to varianto je 13. septembra 2018 ptujska bolnišnica prejela od podjetja Nava arhitekti ocenjeno vrednost, ki znaša 5,535.369 evrov (z DDV). Gradbeno-obrtniška dela so ocenjena na nekaj manj kot štiri milijone evrov, preostalo naj bi bili stroški opreme.

Vprašanje za 2,1 milijona evrov: kje dobiti denar?

Za zaprtje finančne konstrukcije trenutno manjka 2,1 milijona evrov. »Zaprta je bila finančna konstrukcija projekta, katerega vrednost je bila nerealno ocenjena. Projekt se je z začetkom izvajanja arheologije premaknil z mrtve točke, vse aktivnosti pa so zdaj usmerjene v zagotovitev vseh pogojev za nadaljevanje gradnje,« je sklenila Užmahova.

Arhiv Novice Svet24.
Anica Užmah, direktorica SB Ptuj.